Belföld

Ünnepek alatt lehet BKV-sztrájk

Január elsejétől a BKV-nál nem lesz érvényes kollektív szerződés, ami a munkavállalók képviselői szerint a menetrendet is befolyásolja. A BKV fizetéscsökkentést ajánlott dolgozóinak, amit azok nem fogadtak el.

A BKV-nál – mivel az idén már nincs mód az egyeztetésekre – január elsejétől nem lesz kollektív szerződés, a cég így a munka törvénykönyve szerint fog működni – mondta Kocsis István.

Kérdésre válaszolva a vezérigazgató elmondta, hogy többet ajánlottak a szakszervezeteknek, mint amit a munka törvénykönyve előír, de kevesebbet, mint amit a jelenleg érvényben lévő, de év végén lejáró ksz. Ezzel kapcsolatban közölte: a több évtizedes alulfinanszírozottság és a válság hatásai miatt a cégnek arra kell törekednie, hogy csökkentse költségeit és ez a kormány felől is elvárás a BKV felé.

Fizetéscsökkentést ajánlott a BKV

Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője közölte: mivel munkaügyi kollektív vitát kezdeményeztek, akár hét napon belül is sztrájkba léphetnek. Szerinte komoly működési zavarokat fog okozni a ksz hiánya, amelyet az utasok is meg fognak érezni. Borulhat az egész menetrend már január elsején is, mert teljesen más szabályok lesznek érvényesek például a pihenőidőkre – magyarázta.

Kitért arra: ha elfogadták volna a munkáltató ajánlatát, az mintegy 10 százalékos nettó bércsökkenéssel járt volna. Hangsúlyozta, nem értenek egyet azzal, hogy a munkavállalók zsebén keresztül próbálják megoldani a “finanszírozatlanságot”. Nem az utazóknak és nem a munkavállalóknak kell ezt megfizetniük – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik