Belföld

Török: jobboldali kétpártrendszer jöhet

Az MSZP nem nyert a kormányfőváltással, a hazai pártstruktúra érdemben átalakulhat, politikai innováció terén egyedül az MDF mutatott valamit – az idei évet értékelte blogjában Török Gábor politológus.

Bajnai meglepően jól teljesített kormányfőként -, ám a vereségbe beletörődni látszó és egyéni utakat kutató szocialisták választási esélyei semmit sem javultak – írja bejegyzésében a politikai elemző.

Török Gábor értékelése szerint az idei év megmutatta: pártrendszerünk akár radikálisan is átalakulhat: akár lengyel-típusú jobboldali kétpártrendszer is lehet hazánkban.

2009 tartós jelensége a pártok politikájában megfigyelhető ötlettelenség, ennek következtében pedig egy egyre erősödő politikai unalom – írja a politológus. Egyedül az MDF lógott ki kissé a mezőnyből, amely abba az irányába fordult, ahol megszólítható szavazókat feltételezett. „Bármit is gondolunk az irányváltás hitelességéről, a volt konzervatív párt balliberálissá történő átalakításáról, az kétségtelen, hogy itt legalább egy alaposan kigondolt innovációval van dolgunk” – írja blogjában Török Gábor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik