Belföld

Sólyom nem léptetné hatályba a Ptk-t

Sólyom László köztársasági elnök nem írta alá a Polgári Törvénykönyvről szóló törvény hatálybalépéséről és végrehajtásáról szóló törvényt - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal. Az MSZP bírálja az államfőt.

A köztársasági elnök további négy, a Polgári Törvénykönyv hatályba lépéséhez szorosan kapcsolódó törvényt sem ellenjegyezte, és ezeket megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek.

Sólyom László az Országgyűlésnek írt levelében két kifogást fogalmazott meg ezzel kapcsolatban. Egyrészt általában nem értett egyet azzal, hogy a törvényhozó hatályba léptessen egy olyan polgári törvénykönyvet, mely átgondolatlansága és ellentmondásai miatt nem alkalmas a mindennapi életben való alkalmazásra. Másrészt aggályosnak tartotta a lépcsőzetes hatályba léptetést is, mert így a jogalkalmazóknak néhány hónapon belül kétszer is igen terjedelmes jogszabály-változásra kellene felkészülnie – olvasható a közleményben.

Sólyom László ugyanakkor a levelében leszögezte: sajnálatosnak tartja a hiányosságokat, hiszen a Polgári Törvénykönyv üdvözlendő újításokat is tartalmaz, mint például a cselekvőképesség szabályainak új alapokra helyezése.

Mindezek alapján Sólyom László arra kérte az Országgyűlést, hogy a törvényeket az után fogadja el, hogy a Ptk. átfogó felülvizsgálatát végrehajtotta.

Az MSZP pártpolitikai voksnak tartja azt, hogy Sólyom László köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a Polgári törvénykönyv hatálybalépéséről és végrehajtásáról szóló törvényt (Ptk.), valamint az új magánjogi kódexszel szorosan összefüggő négy jogszabályt – közölte Nyakó István. A párt szóvivője szerint az új polgári törvénykönyv (Ptk.) egy modernebb Magyarországot teremtene, de a Ptk.-ra “a vaskalapos Fidesz” nemet mond.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik