Belföld

A forradalomra emlékeztek Temesváron

A kommunista diktatúra alóli felszabadítása alkalmából szabad várossá nyilvánításának a 20. évfordulóját ünnepelték vasárnap Temesváron.

A Jerzy Buzeknek, az Európai Parlament elnökének a védnöksége alatt lezajlott rendezvénysorozat keretében Tőkés László európai parlamenti képviselő több romániai és nemzetközi kitüntetést kapott. Tőkés 1989 decemberében nem vetette alá magát egy jogerős bírósági végzésnek, amely az egykori temesvári lelkipásztornak és családjának a Temesvárról való áthelyezését rendelte el.

Húsz évvel ezelőtt Tőkés segítségére siettek a hívei, majd a város más nemzetiségű és vallású hívei is gyülekezni kezdtek a temesvári lelkipásztor háza előtt. A tömeg a szabadságot követelte és Nicolae Ceausescu volt román kommunista diktátor elleni jelszavakat skandált. A hatóságok vérbe fojtották a temesvári felkelésként híressé vált megmozdulást, amely a romániai forradalomnak a kezdetét jelentette.

Tőkés László idén megkapta a Truman-Reagan Szabadságérmet. A forradalmi emlékév következő elismerése a magyarországi Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat által novemberben átadott Bocskai-díj volt.

A romániai forradalom kezdetének számító napon, december 15-én adták át Tőkésnek a Traian Băsescu román államfő által adományozott Románia Csillaga Érdemrendet, majd az Európai Néppárt Robert Schuman-díjjal is kitüntette. Tőkés átvehette a XXI. Századi Intézet idén alapított Petőfi-díjat is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik