Belföld

OCÖ: zéró tolerancia az erőszak ellen

Zéró toleranciát hirdet az erőszak és a szélsőséges megnyilvánulások ellen az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) - közölték a szervezet vezetői csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

Az OCÖ csütörtökre ötpárti egyeztetést kezdeményezett a szélsőséges megnyilvánulások kapcsán, de a megbeszélésen a pártok részéről csak Bárándy Gergely, az MSZP elnökségi tagja vett részt.

Az OCÖ azt szeretné elérni, hogy a gyűlöletbeszéd ellen alkossanak törvényt és még ebben a ciklusban állítsák vissza a települési önkormányzatokban a kedvezményes mandátumot.

A kisebbségi önkormányzat vezetői a távolmaradást úgy értékelték: ez üzenet értékű, látszik, hogy a pártok nem veszik komolyan a romaügyet, “nem ismerik fel a Jobbik ideológiájának veszélyét”.

Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke úgy fogalmazott: cigány emberként kudarcnak értékeli, hogy a többi négy parlamenti párt távol marad az egyeztetéstől, de politikusként megérti, ugyanis a “háttérben meghúzódó érdekek és alkuk miatt” eddig sem karolták fel a romaügyet.
A roma vezető szerint az országra a legnagyobb veszélyt az jelentené, ha az őszi helyhatósági választásokon a polgármesterek alkut kötnének “gárdistákkal”, akik így bejuthatnának képviselő-testületekbe.

Az OCÖ ezért azt kéri a pártoktól, hogy a kedvezményes mandátum lehetőségét biztosító passzust újra foglalják törvénybe, mert a szervezet szerint csak a kisebbségi képviselők védhetik meg közösségüket a települési önkormányzatokban.

Kolompár Orbán elmondta: eddig 40 ezer aláírást gyűjtöttek össze a kedvezményes mandátum visszaállítása érdekében, és januárban a kérdés napirendre vételéhez szükséges 50 ezer aláírást átadják az Országgyűlés elnökének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik