Belföld

Életet mentett a járókelő

A mentősöktől telefonon kapott utasítások alapján újjáélesztette egykori porcelánfestő kollegájának életét egy hölgy kedden este Herenden – számol be csütörtöki számában a Népszabadság.

Horváth Veronika hazafelé gyalogolt, amikor a porcelángyár bejáratánál észrevette, ahogy volt kollegája harminc méterre tőle összeesik. “Azonnal telefonáltam a mentőknek” – idézi a lap.

A veszprémi mentőállomáson Csermák József mentésirányító szakápoló el is indította a rohamkocsit. Mivel a férfi légzése és pulzusa is leállt, az irányító tudta, hogy négy percen belül meg kell kezdeni az újjáélesztését, a rohamkocsi viszont annyi idő alatt biztosan nem ér oda. „Ezért közöltem a hölggyel: meg kell kezdenie az újraélesztést” – idézi a lap a mentésirányítót.
„Kihangosítottam a telefont, leraktam a földre, hogy szabad legyen a két kezem. Egy nagydarab férfit kértem meg, hogy a mellkaskompressziót csinálja helyettem, mert ahhoz idő kell. A mentésirányítóval együtt hangosan számoltuk a harminc nyomást, aztán én jöttem a két befúvással.” – mesélte el a történteket Horváth Veronika.

Ekkor a helyszínre ért Pataki Péter, a veszprémi mentők szakápolója, aki Herenden lakik, így hamarabb odaérhetett, mint a mentők. „Nagyjából egy percen belül visszatért a férfi légzése és pulzusa. Ha a hölgy vezetésével nem kezdik meg az újraélesztést, valószínűleg elveszítjük a beteget.” – mondta Pataki Péter.

Végül a riasztás után negyedórával befutottak a mentők is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik