Belföld

Április 11-én választunk

A lehető legkorábbi dátumra fogom kiírni a választásokat – mondta Sólyom László államfő a Heti Válasznak. Szakértőnk szerint ezek után egyértelmű, hogy április 11-én tartják majd az első fordulót.

Az Alkotmány előírása szerint négyévente áprilisban vagy májusban kell országgyűlési választásokat tartani – kezdte az államfő nyilatkozatának értékelését az FN.hu-nak Tóth Zoltán választási szakértő. Előírás még, hogy nemzeti ünnepen és munkaszüneti napon nem lehet választást tartani.

Mivel április 4-e ünnep, húsvét vasárnapja, az államfő vélhetően egy héttel későbbre, április 11-ére írja ki a választások első fordulóját, míg a másodikat így április 25-én tartják.

Tóth Zoltán elmondta: hazánkban szokásjog, hogy választásokat vasárnapokon tartanak (ez a heti pihenőnap, nem munkaszüneti nap), de erre nincs kötelező érvényű szabály, így elvileg bármelyik hétköznapon választhatnánk új Országgyűlést, de Sólyom László vélhetően nem változtat az elmúlt húsz év gyakorlatán.

Az államfőnek legkésőbb a választást megelőző 72. napon kell bejelentenie döntését – mondta Tóth Zoltán. Lapunk számításai szerint így Sólyom László legkésőbb január 29-én közli szándékát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik