Belföld

Telefonon keresztül élesztettek a mentősök

Kompex újraélesztést hajtott végre egy nő, akinek a mentők mondták el telefonon, mit tegyen az összeesett 42 éves férfival.

A veszprémi mentősök telefonon adott tanácsai segítségével élesztettek újra kedden este egy 42 éves férfit Herenden – tájékoztatta Csermák József, a veszprémi mentőállomás mentésirányítója az MTI-t.

Elmondta: a herendi porcelángyár előtt összeesett egy férfi, s a mentőkért telefonáló hölgynek – aki egyébként végzett elsősegélynyújtó tanfolyamot – telefonon kezdtek instrukciókat adni, hogy mit és hogyan cselekedjen. Ezzel együtt azonnal rohamkocsit indítottak Veszprémből, ám az 10 perc alatt ér Herendre, miközben a klinikai halál beállta esetén döntő jelentőségű a 4 percen belül végrehajtott újraélesztés – hangsúlyozta a mentésirányító.

Csermák József elmondta: a hölgy közölte velük telefonon, hogy a férfinek nincs már se légzése, se vérkeringése. A mentésirányító azt hangsúlyozta, hogy a fiatal nő minden elismerést megérdemel, mert pontosan értette a tanácsaikat, s azokat szakszerűen végre is tudta hajtani.

Komplex újraélesztést hajtott végre – mondta Csermák József, megjegyezve: sokat jelentett ugyanakkor az is, hogy a Herenden lakó, ám szolgálatban nem lévő Pataki Péter mentőápoló kollégájuk azonnal a helyszínre sietett és bekacsolódott az újraélesztés menetébe.

A 42 éves férfit a klinikai halál állapotából “hozták vissza” – hangsúlyozta a mentésirányító, majd elmondta, hogy a beteget rohamkocsival a veszprémi kórházba szállították, s az állapota stabilnak mondható.

Csermák Péter tájékoztatott arról is, hogy a Veszprém Megyei Mentőállomás főorvos igazgatója Életért emlékérem kitűntetésre terjeszti fel a herendi hölgyet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik