Belföld

Jöhet majd földgáz az Adria felől

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a horvát parlament külügyi bizottságának küldöttségével folytatott tárgyalás után közölte, hogy az Adria felől is kell földgáz Magyarországnak.

A horvátországi Krk szigetére tervezett cseppfolyós földgáz (LNG) terminál 2011-re történő befejezéséről is tárgyaltak a felek hétfőn Budapesten.

A tárgyalásokat követően Németh Zsolt az MTI kérdésre elmondta, hogy a magyar energiabiztonság és az energiaforrások bővítése érdekében szükséges a hajókkal tengeri úton szállítható cseppfolyós földgáz légnemű anyaggá átalakításához szükséges úgynevezett LNG-terminál megépítése a horvát tengerparton. A politikus szerint az energetikai projekt az egész közép-európai régió érdeke.

A térség szempontjából ugyancsak kiemelkedő fontosságú projekt a horvátországi Ploce kikötőjének fejlesztése. Ehhez szükséges az európai 5C jelű, a horvátországi Eszéket Bosznián át Dalmáciával összekötő közlekedési folyosó kiépítése.

Horvátország európai uniós integrációjáról szólva Németh Zsolt elmondta, bízik benne, hogy „2011 a horvát uniós csatlakozás szempontjából mérföldkő lehet, és a 2011-es első féléves magyar uniós elnökséghez kötődhet majd Horvátország felvétele a közösségbe”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik