Belföld

Nincs pontos dátum az afganisztáni csapatkivonásra

Az afganisztáni csapatkivonás megkezdésének nincs merev határideje - jelentette ki Hillary Clinton amerikai külügyminiszter vasárnap.

Barack Obama, amikor kedden bejelentette, hogy az Egyesült Államok 30 ezer fővel növeli csapatai létszámát, közölte, az erősítés lehetővé teszi majd, hogy az erők kivonása 2011 júliusában megkezdődjön.

Clinton az NBC televíziónak viszont azt mondta: „nincs szó távozási stratégiáról vagy egy merev határidőről (…) egy becslésről beszélünk, hogy 2011 januárjában elkezdődhet egy átmenet, a felelősség átadása az afgán erőknek”.

Barack Obama elnököt egyébként több bírálat érte, amikor a csapaterősítés bejelentésével egyidejűleg konkrét időpontot jelölt meg a távozási stratégia kezdetéhez. Megfigyelők rámutattak, ellentmondásról van szó: Obama egyfelől nemzetbiztonsági érdekekkel indokolta a létszám jelentős növelését, másfelől konkrét időpontot mondott a csapatok hazavezénylésének megkezdésére, holott ma még nem tudni, hogy a hadműveletek addigra milyen eredményekkel fognak járni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik