Belföld

Tényleg találkozott Orbán és Putyin?

Az MSZP szerint nem találkozott hivatalosan Orbán Viktor Vlagyimir Putyinnal, mert arról nem készült fénykép, és az újságok sem adtak hírt róla. A Fidesz szerint a szocialisták csak féltékenyek Orbán külpolitikai sikereire. Lapunk információi szerint volt Orbán-Putyin találkozó, ám mivel valóban nem volt hivatalos, nem készült protokollfotó.

Bebizonyosodni látszik, hogy Orbán Viktor nem találkozott hivatalos keretek között Vlagyimir Putyinnal. Nincs olyan videofelvétel, fénykép, oroszországi hír vagy diplomáciai forrás, ami ennek bizonyítékát adná – áll Nyakó István, az MSZP szóvivőjének közleményében.

Hozzátette: ez az eset nem minden előzmény nélküli. Emlékeztet: „2002-ben arról volt szó, hogy Orbán találkozik George W. Bush-sal, de az amerikai elnök nem fogadta Orbánt. Aztán arról beszélt a Fidesz stábja, hogy a jobboldali politikus az idősebb George Bush Maine állambeli farmján fog vendégeskedni, és ott találkozik az akkor még hivatalban lévő fiatalabb Bush-sal. A jobboldali politikus a ranch közelébe sem jutott, az amerikai elnök apja mellé pedig csak egy röpke szállodai gyorsfotó erejéig tudott odaállni.”

Nyakó István szerint a tanulság könnyen levonható: Orbán Viktor nemzetközi szereplései rendre kudarccal végződnek, az első vonalbeli politikusok pedig jó, ha csak percekre szóba állnak vele. „A nagyotmondási kényszernek azonban komoly kockázata van: Magyarország megbízhatósága, szavahihetősége kerülhet veszélybe” – fogalmazott Nyakó István.

A Fidesz helyettes szóvivője reakciójában azt mondta: érthető, hogy Nyakó István és az MSZP irigykedik amiatt, hogy Orbán Viktor az orosz miniszterelnök után rövid időn belül a kínai alelnökkel is tárgyalásokat folytat. „Még inkább megértjük a szocialisták frusztrációját, ha visszaemlékezünk Balázs Péter külügyminiszter szavaira, aki a nyáron azt mondta amerikai kollégájának: nagyon jó lenne, ha Bajnai Gordon személyesen is elmondhatná Obamának terveit és elképzeléseit. Mára kiderült: ez nem jött össze, az amerikai elnök nem hajlandó fogadni az Egyesült Államokba látogató Bajnait” – írta Cser-Palkovics András.

Lapunk diplomáciai forrásból úgy értesült: alaptalanok az MSZP vádjai, mert valóban volt Orbán-Putyin találkozó, Szentpéterváron körülbelül ötven percen át egyeztettek. Az orosz fél nyilatkozatot is adott ki korábban a nem hivatalos egyeztetésről, amelyen valóban nem volt protokollfotózás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik