Belföld

Simor: nagyobb hatáskört az MNB-nek

Simor András a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a jegybank hatáskörének növekedését sürgeti és úgy véli, hogy a kamatcsökkentés ideje is eljöhet, ha javul az ország megítélése.

A jegybank szerepét erősíteni kell a magyarországi pénzügyi rendszer felügyeletében, a központi bankok ezzel kapcsolatos jogkörének kibővítése a nemzetközi szintéren is zajlik – mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke.

Az MNB elnöke szerint a pénzügyi-gazdasági válság szerte a világban bebizonyította, hogy a jegybankok hatáskörét növelni kell. Az országgyűlés előtt lévő több törvényjavaslat is ezt a célt szolgálja, így Magyarországon is létre kívánják hozni a Pénzügyi Stabilitási Tanácsot, amelynek munkájában a jegybankelnök, a pénzügyminiszter és a felügyelet vezetője venne részt – tette hozzá.

Beszélt arról is hogy, tartósan alacsony infláció várható, mivel a belföldi kereslet erőteljes visszaesése fegyelmezőleg hat az árazásra. Ha az inflácós kilátások és az ország megítélése javul, akkor a kamatcsökkentés is lehetséges,

A jegybank a stabilitási kockázatok folyamatos figyelemmel kísérése mellett továbbra is óvatosan próbálja enyhíteni a monetáris szigort – mondta Simor András.

A monetáris politika számára meghatározó időtávon- tájékoztatta a jegybank elnöke az Országgyűlés gazdasági bizottságát szerdán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik