Belföld

Kétszer volt miniszter Draskovics

Nem volt botrányoktól mentes a távozó Draskovics Tibor miniszteri pályafutása. Volt hazugság, drogügy, meggondolatlanság és néhány eredmény is.

Draskovics Tibort még Medgyessy Péter nevezte ki pénzügyminiszternek és Gyurcsány Ferenc rúgta ki, mert hazugságon kapta miniszterét. A felmentéssel kapcsolatban Gyurcsány a következőket mondta Debreczeni József „Az új miniszterelnök” című könyvében:

„A legnagyobb gondot ebben az időszakban a következő dolog jelenti. Draskovics Tiborról van szó. A pénzügyminisztériumi apparátusból közvetlenül is szerzek információkat, és azok sem nyugtatnak meg. Kiderül, hogy a miniszter által ígért hiányprognózis irreális: Egyre világosabb számomra, hogy ez a 4,6 százalékos hiány, ez nem tartható. Nekem itt nem mondanak igazat” – idéz a könyvből a Wikipédia.

Drog

Draskovics mégsem vágta el teljesen magát Gyurcsánynál, ugyanis 2008 februárjában igazságügyi és rendészeti miniszterré nevezik ki. Sokáig nem kellett várni a Draskovics lemondását sürgető hangokra, a rendészeti miniszter ugyanis a Nemzeti Nyomozó Irodához fordult, mondván Veres Jánostól azt hallotta, hogy a Hír TV két riportere fogyasztja és terjeszti is a kábítószert.

Ez azonban nem bizonyosodott be, így a Fidesz azonnal lemondatta volna a tárcavezetőt. Draskovics pedig azt mondta: ő azt tette, amit a törvény előír, és aki ezzel az üggyel kapcsolatban mást állít, vagy a tényeket hamis színben tünteti fel, annak a bíróság előtt rágalmazásért kell felelnie.

Mások robbantottak

Szintén tévesen informálódott a Magyarok Nyilainak létezését bizonyító videó kapcsán is, a miniszter által bemutatott robbantásról ugyanis kiderült, nem a hun terrorszervezet követte el, hanem csupán bonyhádi kémiarajongók gyakoroltak.
Az eset kapcsán azt a munkatársat bocsátották el a tárcától, aki tévesen informálta a minisztert.

Kirúgta, visszavette

A rendészeti miniszter nehéz helyzetét jelzi az a 2009. januári eset is, amikor a miskolci rendőrkapitány, Pásztor Albert úgy fogalmazott, hogy a miskolci utcai rablásokat kizárólag cigányok követik el. Draskovics egyből kezdeményezte az országos rendőrfőkapitánynál Pásztor „más beosztásba” helyezését, majd az ezt követő tiltakozások hatására visszavonta döntését.

Ellenzéki célkeresztben

A magyar állam ma gyenge, nincs rend és biztonság – mondta a fideszes Kontrát Károly a Parlamentben még november közepén. A rendőrség működése miatt szinte hetente érte hasonló kritika a minisztert, akit az elmúlt egy évben több mint egy tucatszor szólított fel lemondásra a Fidesz.

Az ellenzék leginkább a tarthatatlan közállapotok miatt ostorozta Draskovicsot, aki a Szonda Ipsos legutóbbi felmérése szerint a Bajnai-kormány legnépszerűtlenebb tagja volt.

Ami sikerült

Bár pénzügyminiszterként Draskovics nem alkotott maradandót, az igazságügyi tárca élén több esetben sikerrel vette az akadályokat. Nevéhez köthető a BTK szigorítása és a polgári törvénykönyv módosítása is. Emellett az ő minisztersége alatt kapták el a rendőrök a romagyilkosságok feltételezett elkövetőit.

A leköszönő miniszter nyújtotta be a Rend és biztonság programot, amelynek része a közbiztonság további erősítése, a rendőrség állományának bővítése és a településőri rendszer kialakítása is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik