Belföld

Csak a H1N1 ölt idén

Várhatóan januárban tetőzik a H1N1-influenza. A szezonális influenzában nem halt meg idén senki, mert az új vírus egyszerűen kiszorította a konkurenciát. Miért veszélyesebb a sertésinfluenza, mint a szezonális vírus? Válaszok.

Sokan felteszik a kérdést, hogy miért is kéne beoltatniuk magukat, amikor jó pár influenzát megéltek már életük során, edzett az immunrendszerük és egyébként is rendszeresen sportolnak, az oltóanyagok eredete pedig kényes politikai játszmák homályába tűnik.

Miért veszélyesebb?

Falus Ferenc tiszti főorvos keddi bejelentése szerint 50-70 ezer új vírussal fertőzött emberrel számolhatunk Magyarországon. Ugyanakkor hazánk már lassan három hónapja rendelkezik vakcinával, tehát egy megelőzhető betegségről beszélhetünk.

Bujdosó László, a Nemzeti Pandémiás Bizottság elnöke az FN-nek elmondta , hogy soknak tartja a 16 áldozatot. Noha minden évben hír lesz abból, hogy szezonális vírusban meghalnak idősek, krónikus betegek, Fejér megye regionális tiszti főorvosa szerint ebben az évben egyetlen haláleset sem származott szezonális megbetegedésből, pedig az akkut légúti megbetegedések okozta halálozásokat ugyanolyan vizsgálat követi, mint a H1N1 áldozatainál.

Csak a H1N1 ölt idén 1

A H1N1 gyorsabb terjedésével és halálos szövődményeivel egyszerűen kiszorítja azt a szezonális megbetegedést, amivel a szervezetünk könnyebben megbirkózik.

Fiatal, egészséges áldozatok

A szakorvos szerint a jelenlegi H1N1-vírus egyik titka, hogy egész más a veszélyeztetettek csoportjának összetétele, mint a szokásos, szezonális influenzánál. Bujdosó László az Európai Járványügyi Központ felméréseit magyarázva hozzátette, hogy míg a szezonális influenza elsősorban az idős betegeket és a krónikus betegeket veszélyezteti, addig egyértelmű, hogy a H1N1-ben megbetegedettek, de az áldozatok között is kiugróan magas a fiatalabb korosztály aránya.

Fontos aspektus a regionális tiszti főorvos szerint továbbá, hogy az áldozatok 20-30 százaléka világszerte egészséges ember, minden előzetes krónikus tünet nélkül.

A szezonális vírusok általában nem jelentenek kiemelt veszélyt sem a fiatalokra, sem a várandósokra, ellentétben a mostani új vírussal. Magyarországon jelenleg három kismamát ápolnak kórházban, mindhárman súlyos, életveszélyes állapotban vannak, lélegeztetőgépre kapcsolva. Egy terhes asszony és magzata kedden életüket vesztették bizonyíthatóan a H1N1 szövődményei következtében. Az áldozatnak a tüdejét, a szívét és a veséjét is megtámadta a vírus.

Egész évben fertőz

Bujdosó László szerint a vírus jelenlegi terjedését még nem kéne minősíteni, hiszen mint elmondta, még csak a felfutó szakasznál tartunk, a járvány elején. Hozzátette, hogy nehezen megjósolható, mikor tetőzhet a H1N1-influenza, de a rendelkezésre álló korábbi pandémiás tapasztalatok és az Európai Járványügyi Központ adatai szerint nagyjából januárra várható a legtöbb megbetegedés.

A H1N1 igazi veszélye, hogy szezontól függetlenül terjed, hiszen a déli féltekén Mexikóban vagy az Egyesült Államokban tavasszal és nyáron is gond nélkül fertőzött.

Magas halálozási arány

A világon eddig majdnem nyolcezer áldozata van az új vírusnak. A legfertőzöttebb országok jelenleg Argentína, több mint 142 ezer megbetegedéssel, Németország a második majdnem 133 ezer fertőzöttel és Dél-Korea áll a harmadik helyen 108 ezer beteggel a CDC járványügyi intézet adatai szerint.

Az Egyesült Államokban az egyik legriasztóbb a halálozási arány. Csak a hivatalos adatok szerint a megbetegedettek tíz százaléka, 44 640 esetből 4495 beteg életét vesztette az influenzában. Az EU-ban eddig Izland és Írország küzd leginkább az ott tomboló járványgócokkal, az áldozatok száma pedig körülbelül 650 az öreg kontinensen. Az ECDC előrejelzése szerint az európaiak húsz százaléka el fogja kapni a betegséget.

Magyarországon a megvásárolt hatmillió oltóanyagból eddig körülbelül másfél milliót használtak fel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik