Belföld

Németország csak jövőre dönt az afgán misszióról

Németország csak 2010-ben dönt az esetleges afganisztáni csapaterősítésről - mondta kedden Berlinben Angela Merkel kancellár.

Angela Merkel azokra az értesülésekre reagált, amelyek szerint az új afganisztáni stratégiát bejelentő Barack Obama amerikai elnök már előzetesen arra szólította fel európai szövetségeseit, hogy küldjenek több katonát az ázsiai országba.

A kancellár hangsúlyozta, hogy országa legkorábban jövő év elején dönt a német kontingens létszámának esetleges növeléséről.

Németország jelenleg 4500 katonát állomásoztat Afganisztán északi részén, amely egyben a harmadik legnagyobb kontingens a nemzetközi békeerőben. Korábbi berlini értesülések szerint Obama elnök azzal a kéréssel fordul kedden este az egyesült Államok NATO-szövetségeseihez, hogy összesen 10 ezer fővel növeljék Afganisztánban állomásozó katonáik számát. Az elnök Németországtól pótlólagosan 2000 katonát kért, ezt azonban Berlinben hivatalosan nem erősítették meg. A sajtó viszont arról írt: nem kizárt, hogy a német kormány a jövő évben mégis eleget tesz az amerikai kérésnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik