Belföld

Zuschlag-per: Lusztig nem tett vallomást

Lusztig Péter arra hivatkozva, hogy korábban a Központi Nyomozó Főügyészség kihallgatta, és az elhangzottak államtitkot képeznek, nem tett vallomást a Zuschlag-per hétfői tárgyalásán a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.

Lusztig Péter, aki a rendőrséget is felügyelő önkormányzati minisztériumban Lamperth Mónika miniszter kabinetirodáján dolgozott 2007-ben, azt mondta: a nyomozati szakban lehallgatott, a perben nyilvánosságra hozott telefonbeszélgetésekkel kapcsolatban volt egy külön eljárás, amelynek a tárgya államtitok. Azt kérte, a bíróság tájékoztassa arról, hogy az államtitok alól kapott-e felmentést.

Fodor Endre tanácsvezető bíró közölte, hogy – egyebek mellett – a 2007 januári, Lusztig és Zuschlag közötti telefonbeszélgetés is államtitok volt, de már nem az. A tanú azonban azt mondta: csak akkor tesz vallomást, ha a főügyészség feloldja a titoktartás alól.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint, a vádlottak fiktív civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlan megszerzésében működtek közre. Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke volt 2007. szeptember 21-étől előzetes letartóztatásban van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik