Belföld

Kókának nem okozott gondot a szavazás

A liberális frakció számára egyáltalán nem volt nehéz megszavazni ezt a költségvetést - mondta a büdzsé elfogadását követően Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője. A hétfői parlamenti sajtótájékoztatón jelen volt Bajnai Gordon miniszterelnök, Oszkó Péter pénzügyminiszter és Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője.

Az SZDSZ frakcióvezetője úgy fogalmazott, hogy a szabad demokratáknak könnyebb volt, mint a szocialistáknak.
Kijelentette, hogy a kormány felállásakor az SZDSZ a miniszterelnökkel és a pénzügyminiszterrel egy programra szerződött, amelynek két fontos eleme volt. Az egyik, “hogy ne boruljon be a magyar gazdaság, a másik, hogy több nettó maradjon a bruttóból”.

Utóbbit azzal magyarázta, hogy el kell mozdulni egy 17 százalékos adórendszer felé, amely véleménye szerint most megtörténik.

Felhívta arra a figyelmet, hogy a gazdasági válság hatásai ellenére 2010-től kezdve minden évben egy havival több nettó fizetés marad a keresőknél.

Nagy harc

Kóka János kijelentette, hogy meglátásuk szerint a következő öt hónapban nagy harcra lehet számítani, ahol a piacgazdaság és az öngondoskodás hívei csapnak össze az állami hatalom, az állami túlterjeszkedés híveivel.

Azt mondta, hogy ebben a versenyben kevesen lesznek a piacgazdaság oldalán, mert “kicsi, meggyengült, kevés képviselővel rendelkező kapitalista pártok” állnak majd szemben olyanokkal, amelyek igyekeznek minél többet ígérni a választóknak. Közölte, a liberális frakció a következő hónapokban azt várja a kormánytól és a kormányfőtől, hogy olyan politikát folytasson, amelyben a szabadpiac híveinek pártján van.

Nem írták alá

Kóka János arra a kérdésre, hogy számíthatnak-e büntetésre azok a képviselők, akik nem támogatták a költségvetést, azt mondta, amikor szerződést kötöttek a miniszterelnökkel, akkor néhányan azt nem írták alá. Mint mondta, a liberális frakció soha nem is gondolta, hogy ezek a képviselők “ott lesznek a kormány, a válságkezelés mögött”.

Arra a kérdésre, hogy Retkes Attila pártelnök hétfői kijelentése szerint politikai értelemben megszűnt az SZDSZ frakciója azt mondta: korábban megfogadta, nem kommentálja Retkes Attila kijelentéseit. Hozzátette, hogy a frakció egyébként létezik és működik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik