Belföld

Bajnai nem mond le

A válság nem ismeri a politikai ciklusokat, ezért a kormány a büdzsé elfogadása után nem mond le – derült ki Bajnai Gordon miniszterelnök napirend előtti felszólalásából. Navracsics Tibor szerint a kormányfő házszabályellenesen beszélt.

A nemrég elhunyt Csépe Béla kereszténydemokrata politikusra és a Pécsett meggyilkolt egyetemistára emlékeztek egyperces néma felállással az országgyűlési képviselők hétfőn délután. Ezután igazolták Gyopáros Alpár fideszes képviselő mandátumát, így a politikus már leszavazhatja délután a költségvetési törvénytervezetet. Katona Béla házelnök az eskü után közölte: 384 képviselője van pillanatnyilag az Országgyűlésnek.

A büdzsé elfogadása kivételes pillanat, de nem jelenti a válságkezelés végét; a krízis nincs tekintettel politikai ciklusokra – mondta napirend előtti felszólalásában Bajnai Gordon. A kormányfő így üzente meg, hogy a költségvetés elfogadása esetén sem mond le, és a kormány kitölti négyéves mandátumát.

A fej költségvetése, de nem szívtelen – jellemezte a büdzsé tervezetét a miniszterelnök, aki a válságkezelés és a költségvetési törvényjavaslat erényeit részletezte. Úgy vélte, az Út a munkába program részeként 100 ezren tértek vissza a munkaerőpiacra, 80 ezren nem veszítették el állásukat kormányzati beavatkozás miatt, jövőre 3 millióan keresnek majd többet az adóváltozások nyomán, a cégek 400 milliárddal „gazdagodnak”, valamint 1 700 000 devizahiteles alszik nyugodtan.

A büdzsétervvel kijelölt út elhagyása a jövő felrúgását jelenti – üzent a párt nevének említése nélkül a Fidesznek a miniszterelnök, aki nyomatékosította: nincsenek csontvázak a szekrényben.

Bajnai Gordon megköszönte Mesterházy Attila és Kóka János MSZP-s és SZDSZ-es frakcióvezető munkáját, amiért biztosítják a többséget a büdzsé számára, valamint köszönetet mondott annak elkészítéséért Oszkó Péter miniszternek; utóbbi mondatát szolid taps kísérte a baloldalról.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője közölte: a miniszterelnök beszéde házszabályellenes volt, mert annak értelmében napirenden szereplő ponthoz napirend előtt nem lehet hozzászólni. Navrasics Tibor élesen bírálta beszédében a kormány eddigi tevékenységét, megjegyezte: hazánk a munkanélküliségben, az inflációban, s az eladósodottságban éllovas. A miniszterelnök viszonválaszában fölhívta Navrasics figyelmét, hogy a szlovák munkanélküliségi adat meghaladja a hazaiét, s cinikusnak nevezte az ellenzéki párt kommunikációs stratégiáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik