Belföld

Csak makogunk a turistákkal

Több mint húszmillió turista látogat el évente Budapestre, még sincs tele a város idegen nyelvű tájékoztatókkal, alig találni olyan ellenőrt vagy pénztárost, aki nem csak egyre hangosabban kezd beszélni magyarul a külföldiekkel. Videoriport-sorozatunk első része.

Közel 40 millióan látogatnak hazánkba évente. A Magyarországra érkező külföldiek több mint 60 százaléka Budapesten tölti a napjait. Tehát majdnem 24 millió turista fordul meg a fővárosban minden évben. Közülük 2,5 millióan kifejezetten városlátogatás céljából jönnek.

Számtalanszor láttunk már olyat, hogy kisebb turistacsoportok állnak a metrólejárónál és hallgatják a hozzájuk egyre hangosabban magyarul beszélő ellenőrt. Az is gyakori eset, hogy a közértben vagy valamilyen jegypénztárnál sorban állva halljuk, hogy az eladó magyarul próbálkozik a végösszeg megállapításával. Ebben az esetben egyszerűbb a helyzet, a digitális kijelző sokat segít. Ugyan így, térképeket ide-oda forgató, utcaneveket és irányokat hangsúlyozó, segítőkész, de segíteni nem tudó lelkes amatőr idegenvezetőkbe is gyakran botlik az ember a belvárosban. Azt gondolnánk, hogy akik kifejezetten a turistákra „szakosodtak”, ők legalább felkészültek, barátságosak, és minimum két idegen nyelven folyékonyan, jól beszélnek.

A feltevésünk ellenére a Bazilika lépcsőjének tövében találtunk egy információs pultot, amely angolul hirdette magát, és extra ajánlatként 1 órás hajóutakat is kínált 2000 forintért. A pult mögött senki sem állt. Körülbelül két percig ácsorognunk a pult előtt, mire egyszer csak a semmiből (mint később megtudtuk, a kocsmából) előkerült a „fogóember”.

A példa ellenére a turisták elégedettek a budapesti vendégszeretettel. Sokan, akik naponta több száz külföldivel kell, hogy találkozzanak, azért a maguk módján próbálkoznak: a Bazilika kilátójának pénztárosa, egy középkorú hölgy például elmondta, hogy ő magánszorgalomból 4-5 nyelven megtanulta a szükséges kifejezéseket, hogy megértesse magát a látogatókkal. A kultúrprogramot kínáló lány elmondása szerint két idegen nyelven beszél folyékonyan, bár azt is elmondta, hogy mikor felvették a céghez, nem kértek erről igazolást. A „biciklis hintó” sofőrje is ráveszi magát néha, hogy megszólaljon angolul, mert akkor több borravaló jön.

A szakértelem és a precizitás még sok helyről hiányzik, de azért valahogy mégis úgy tűnik, hogy boldogok az idelátogatók. Talán pont ezért…

Videós riportsorozatunkban a későbbiekben is láthatnak még a budapesti turizmust bemutató összeállításokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik