Belföld

Bajnai: éllovasok lettünk

Éllovasok lettünk címmel Bajnai Gordon miniszterelnökkel közölt interjút a Newsweek című amerikai hetilap internetes kiadása.

Bajnai Gordon áprilisban lett miniszterelnök, amikor elődje – aki a választások megnyerése érdekében hazudott a magyar gazdaság borzalmas állapotáról – távozásra kényszerült. Miután figyelmeztette honfitársait, hogy “ez fájni fog”, a 41 éves, eredetileg befektetési bankár Bajnai nekilátott egy sor merész átalakítás keresztülviteléhez – írta a magazin.

Arra a kérdésre, hogy miként stabilizálódott a helyzet a miniszterelnök válasza, hogy adó és nyugdíj reformot vezetett be, illetve szociális segélyhez juttatta az embereket. Elmondta, hogy 3,8 százalékos államháztartási hiánnyal számol jövőre, az egyik legkisebbel Európában.

“A magyarok hozzászoktak a válsághoz, és mindeddig sikerült elkerülnünk az államcsődöt. Tavaly októberben, amikor a válság elért minket, Magyarországot kockázatos helynek tartották, mert a lakosságnak jelentős volt a deviza alapú hitele, és a gazdasági lehetőségeket a reformok hiánya gyengítette” – mondta Bajnai a gazdasági válság magyarországi hatásait firtató kérdésre.

Kérdezték a Lisszaboni-szerződésről, ennek kapcsán elmondta, hogy Magyarország volt az első, aki támogatta és elkötelezettségéről biztosított. Úgy véli, hogy több több együttműködésre van szükség és az EU-nak gazdaságilag még jobban meg kell erősödnie. Ehhez pedig rugalmasabb politikai szemlélet vezet.

A hamarosan kezdődő koppenhágai klímacsúcsról is faggatták Bajnait. Szerinte a találkozó egyedülálló lehetőség és talán az utolsó a változtatásra. A sikerhez kell a nagyobb hatalmak támogatása, mert egyedül nem megy.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik