Belföld

Vizsgáltatná a ScienNetet a PSZÁF

Több hatósággal is megvizsgáltatná a ScienNet-rendszer működését a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).

A PSZÁF engedély nélküli betétgyűjtés gyanújával piacfelügyeleti eljárás keretében vizsgálta a ScienNet-Rendszert, amely után az eljárásban feltárt kockázatok miatt más hatóságok eljárását is kezdeményeztek.

A ScienNet-rendszer lényege, hogy aki törzsvásárlóvá válik, vagyis regisztrál a ScienNet weboldalán, az kedvezményes áron vásárolhat a ScienNet termékpartnereinél. A rendszernek az is eleme, hogy tagjainak vásárlásai után visszatérítéseket ad, amelyeket termékpartnereinél vásárolhatnak le.

A felügyelet a vizsgálata során megállapította, hogy a ScienNet-rendszer működtetése nem minősül betétgyűjtésnek, vagy más pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek, ezért annak tevékenységei nem tartoznak a PSZÁF felügyelete alá.

Felhívta azonban a figyelmet, hogy a rendszer törzsvásárlói vagy termékpartnerei kártérítési igénnyel nem léphetnek fel az Országos Betétbiztosítási Alapnál, és a Befektetővédelmi Alapnál, mivel a rendszer és az azt működtető gazdasági társaságok nem tagja ezeknek.

Emellett rámutatott: ha valaki a rendszerben bármilyen céllal lefoglalózza a vásárlási utalványt, a befizetett összeg nem igényelhető vissza, azt csak a teljes vételárra, többszörösen kiegészítve lehet levásárolni.

A ScienNet-Utalvány a kiállításától számítva három évig hatályos, a hatályossági idő lejárta után automatikusan, minden külön jogcselekmény nélkül érvényét veszti. A hatályossági idő lejárta után a fel nem használt utalvánnyal kapcsolatban a törzsvásárló a ScienNet cégcsoport társaságaival szemben semmilyen igénnyel nem léphet fel.

A törzsvásárlói közösséget működtető on-line rendszer két évvel ezelőtt indult el Magyarországon, amelyhez azóta 400 ezer vásárló és több mint 11 ezer cég csatlakozott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik