Belföld

Alakul az Orbán-kormány

Teljesen új kormányzati struktúrát vezetne be a Fidesz kétharmados győzelme esetén. A kevés és erős tárcát zömében kipróbált káderek vezetnék – írja a legfrissebb Figyelő.

Formálódik a Fidesz programja. Jóllehet, a kormányzati szerkezet a választási eredmények függvényében alakul ki, s a káderpolitikát illetően a pártelnök hagyományosan lebegteti a döntéseket, egyre több lényegi elképzelés nyilvános tesztelése kezdődött el – írja legfrissebb, csütörtökön utcára kerülő számában a Figyelő.

Minden mozog. Van A, B, és C változat – mondja a Fidesz készülő programjáról a választási győzelem esetén megalakuló kabinet egyik posztjának valószínű várományosa. A Figyelő munkatársai az elmúlt hetekben a párt több vezető személyiségével, illetve szakpolitikusával folytattak háttérbeszélgetéseket a formálódó elképzelésekről.

Ezek alapján valószínű, hogy – a méretében és súlyában is megerősödő Miniszterelnöki Hivatalt leszámítva – nyolcnál nem lesz több tárca, ha egypárti Fidesz-kormány alakul. A koncentrált kancellária forgatókönyvének megvalósítása esetén értesüléseink szerint rendészeti, EU-ügyekre koncentráló külügyi, az államháztartási kasszát kezelő pénzügyi, egészségügyi, honvédelmi, a központi fejlesztéseket tervező és irányító gazdasági, az uniós pályáztatást, a tényleges projekteket felügyelő, az állami vagyon kezelését is végző infrastrukturális, valamint agrártárca alkotná a központi államigazgatás szerkezetét. Bizonytalan egyelőre az oktatás, illetve a kultúra elhelyezése a szerkezetben.

E kormányzati forgatókönyv szerint lényegében minden tárca erős „csúcsminisztérium” lenne, a gazdaságot az eddigi vertikális szerveződés helyett horizontálisan osztanák szét három minisztérium között. A közlekedésfejlesztési vagy az energiapolitikai koncepció, de az élelmiszer-politika is a gazdaságpolitikáért felelős minisztériumhoz tartozna, a konkrét projektek lefuttatása az infrastrukturális minisztérium dolga lenne, míg a mezőgazdaság és vidékfejlesztés széles vertikuma az agrártárcához sorolódna.

A Figyelő értesülései szerint több jól kipróbált szakember kaphat tárcát a következő Orbán-kormányban: Navracsics Tibor frakcióvezető lehet a kancelláriaminiszter, Matolcsy György a gazdasági miniszter, Varga Mihály a pénzügyminiszter, Martonyi János pedig a külüfyeket irányíthatja. Meglepő befutókban sem lesz hiány, erről a Figyelő legfrissebb, csütörtökön utcára kerülő számában olvashat.

(A hetilapból kiderül az is, hogy a Fidesz nem engedné el az államháztartási hiányt és új egyezséget kötne az IMF-fel. Olvashat az új közigazgatási rendszer részleteiről, a kampánystratégia főbb pontjairól, és arról is,, mitől tartanak leginkább a Fidesz vezetői.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik