Belföld

Perre mennek a NATO-radar miatt

Pert indított a debreceni székhelyű Tiszántúli Természetvédők Társulata (TTT), mert úgy vélik, természetkárosítás történt a Kánya-hegyen kialakított NATO légvédelmi radar és az ahhoz vezető út építése miatt – írja az Észak-Magyarország.

Zsák Ferenc, a természetvédelmi szervezet elnöke úgy nyilatkozott: a Kánya-hegy és környéke eredetileg az Aggteleki Nemzeti Parkhoz tartozik és tájvédelmi körzet lenne, továbbá kiemelt védettséget élvez, mert a Natura 2000 természetvédelmi nemzetközi program része.

A TTT 50 millió forint anyagi kártérítést kér a Honvédelmi Minisztériumtól (HM) az ANP-nek, mert ezt az összeget a károk ellensúlyozására költhetnék.

Az első tárgyalási nap után a pert elnapolták. A HM ugyanis “ellenkeresettel” élt, mert a tárca szerint a TTT nem jogosult közérdekben eljáró pert kezdeményezni. Vitatják továbbá azt is, hogy a terület része lenne a Natura 2000 programnak.

A NATO katonai lehallgatótorony a Kánya-hegyen majdnem 150 magántulajdonos osztatlan közös tulajdonában lévő erdőben épült, de az építkezéshez nem szerezték meg a szükséges engedélyeket, és nem kérték ki az erdőtulajdonosok beleegyezését sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik