Belföld

Orbán: provinciális a politika

Oroszország segíteni fog hazánk energiafüggőségének csökkentésében – mondta a köztévé Ma Reggel című műsorában Orbán Viktor. A Fidesz elnöke átírná az alkotmányt, bízik az MTV civil kurázsiában, és nem biztos, hogy vitatkozik Mesterházy Attilával.

Ismerjük a kampányforgatókönyveket az előző választásokról: december elején meg szokott jelenni egy negatív könyv a jobboldal miniszterelnök-jelöltjéről, amit azután a választásokig vidéken, író-olvasó találkozókon népszerűsítenek – reagált Debreceni József politikai elemző minap bemutatott könyvében foglaltakra Orbán Viktor, a Fidesz elnöke az MTV Ma Reggel című műsorában.

Részben Debreceni vádjaira – ezek szerint a Fidesz kétharmados győzelme esetén gyakorlatilag felszámolja a demokrácia most ismert formáját Magyarországon – Orbán megerősítette: tervei között nem szerepel a közjogi-politikai rendszer felforgatása. A politikai élet középpontjában az Országgyűlésnek kell állnia, nincs szükség egy vele rivalizáló, közvetlenül választott másik szereplőre – mondta a pártelnök. Az alkotmány megváltoztatását ugyanakkor kívánatosnak nevezte. Az elmúlt 20 év jelentette átmeneti korszak lezárásának szimbolikus aktusa lehet az új alkotmány elfogadása, amely nem ideiglenes, mint a mostani, és szép, a nemzet egységét megfogalmazó mondatokkal kezdődik – vélte a Fidesz elnöke.

Vlagyimir Putyinnal tartott találkozójáról szólva Orbán sztereotípiának nevezte, hogy a hazai baloldalnak erősebb kapcsolatai vannak Oroszországgal, mint a Fidesznek. A Putyin vezette Egységes Oroszország Párt konzervatív, az Európai Parlament jobboldali pártjaival tartja a kapcsolatot – mondta a pártelnök, aki szerint az orosz kormányfővel való megbeszélése véget vetett a hibás hazai beidegződésnek. Segíteni fognak az oroszok az energiafüggetlenségünk elérésében – vélte Orbán Viktor. A Paksi Atomerőmű blokkjainak felújítása, esetleg új atomerőmű építése csak Oroszország bevonásával történhet – mondta a pártelnök. Orbán Viktor szerint a hazai politika provinciális, nem tudja befogadni a világ sokszínűségét; például itthon nehezen érthető, hogy hazánk energiafüggetlensége egyszerre orosz és amerikai segítséggel teremthető meg; az Egyesült Államokra az alternatív energiákkal kapcsolatos technológiák terén számol a Fidesz első embere.

Az MTV miatt nem aggódom, 88-89-ben is jól harcoltak, civil kurázsival kihúzzák a választásokig – reagált az ellenzék vezetője arra, hogy a jövő évi költségvetés tervezete szerint az MTV nem kap céltámogatást.

Messze van az még – mondta Orbán Viktor Betlen János műsorvezetőnek, amikor az utóbbi azt kérdezte: leül-e vitatkozni az MSZP miniszterelnök-jelöltjével, Mesterházy Attilával a választási kampányban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik