Belföld

10 millió alá fogy a magyar

Néhány hónap múlva tízmillió alá csökken a magyar népesség - számolt be a Népszabadság. ismert személyiségek is felszólaltak a témában.

2009 első kilenc hónapjában kevesebb gyerek született, a halálozások száma pedig lényegében ugyanannyi volt, mint tavaly – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Ezért több mint 23 ezerrel vagyunk kevesebben, mint tavaly ilyenkor: 10 millió 19 ezren. Ha semmi nem változik, jövő ilyenkor 10 millió alá eshet a lélekszám Magyarországon.

Gerő András történész szerint fontos az is, hogy hányan vagyunk, de az még fontosabb, hogy a megszületettek milyen minőségű életet élhetnek. Szerinte Magyarországon az a legnagyobb baj, hogy az emberek hamarabb halnak meg és messze nem olyan színvonalon élnek, mint például az unióban. A mentális megújulást látja járható útnak.

Egy családban 2-3 gyerek lenne az ideális. Ma viszont a gyerekek 54 százaléka egyke. Évek óta küzdök azért, hogy a családoknak joguk legyen megválasztani a második gyerekük nemét. Jogi abszurdnak tartom, hogy öt évig tartó börtönt kaphat, aki ebben segít egy családnak, de a 12. hétig bárki megszakíttathat egy terhességet. Becslésem szerint 15 ezerrel több gyerek születne, ha nem tiltanák a második gyerek nemének megválasztását – nyilatkozta Czeizel Endre, orvos-genetikus.

Parti-Nagy Lajos író is felszólalt a témával kapcsolatban, úgy látja, hogy totális képmutatás azért kampányolni, hogy a magyar anyák szüljenek több magyar gyereket, hiszen aki úgy érzi, hogy tud gyereket vállalni, az most is szül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik