Belföld

Jánosi: nem a Nap-kelte miatt büntetünk

Az MTV törvénytelenül és pazarlóan működik, ezért nem érdemel többlettámogatást azon felül, ami a médiatörvény alapján az intézménynek jár – mondta az FN.hu-nak Jánosi György MSZP-s képviselő. A politikus általában színvonalasnak tartja a köztévé politikai műsorait. Villáminterjú.

Hétfőn elfogadott költségvetési módosító javaslatának – amely 2,345 milliárd forintot csoportosított át az MTV-től a Duna Televízióhoz – indokolásában nem ír arról, hogy miért az MTV-től kívánja elvonni a pénzt. Tényleg: miért?

Igaza van, tényleg nem írtam, az túl hosszú lett volna. De most elmondom. Hangsúlyozni szeretném mindenekelőtt, hogy a médiatörvény alapján járó finanszírozási forrásokat az MTV az utolsó fillérig megkapja, itt most extratámogatás elvonásáról van szó.

Három fő érv szól amellett, hogy ne kapjon többlettámogatást az MTV. A Legfőbb Ügyészség döntése szerint törvénytelenül működik az intézmény, mert ügyvezetőjének teljes elnöki jogköre van. Ezért már meg is bírságolták az MTV-t, de az nem hajlandó változtatni a törvénytelen állapoton. Másodszor a tévé nem a célnak megfelelően használta fel a többlettámogatást: több mint hatvan ember keres nagyjából annyit, mint a miniszterelnök, és az ügyvezető 300 millió forintnyi prémiumot osztott szét. Ráadásul a köztelevízióban az elmúlt 15 évben semmilyen korszerűsítés, átalakítás a versenyképességük növelése érdekében nem történt. Ha ezeken változtatnak, az MSZP képviselői támogatni fogják, hogy a televízió jusson többletforrásokhoz.

Mit szól ahhoz a közkeletű vélekedéshez, hogy a szocialisták a Nap-kelte kirúgása miatt büntetik az MTV-t?

Erről szó sincs. A költségvetésről van szó. Mindenhol takarékoskodnunk kell, és a köztévé a fenti érvek miatt nem érdemel többlettámogatást.

Medveczky Balázs, az MTV ügyvezetője szerint januárban vagy februárban elsötétülhet a képernyő a megvonások nyomán, és az alkalmazottaknak sem fognak tudni fizetni.

Miért nem indította el Medveczky Balázs az átstrukturálást? Az MTV vezérkara mindig csak pénzt kér.

Szokta nézni az MTV műsorait?

Szakmámból adódóan a közéleti műsorokat szoktam. Az Estét, a Híradót és a Ma Reggelt.

Milyennek tartja őket?

Színvonalasaknak. Szubjektív megjegyzésem, hogy a Ma Reggelben mintha látnék némi torzulást.

Erkölcsileg megsemmisült képviselőkről ír a tévéelnök

A Magyar Televízió szeptemberig tartotta magát idei gazdasági terveihez. A parlament tegnapi döntése, kilenc és fél milliárd forint indokolatlan elvétele azonban egyenesen a csőd felé irányítja a négy éve nyereséges köztévét. Jövőre emiatt kevesebb közszolgálati műsor készülhet kisebb adásidőben, és akár bezárhatnak a regionális stúdiók is.

„Erkölcsileg megsemmisült az a 190 parlamenti képviselő, akik tegnap úgy döntöttek, hogy egyetlen fillér céltámogatást se kapjon 2010-ben a Magyar Televízió. A kormány eredeti javaslatát és a szocialista Jánosi György módosító indítványát is megszavazó törvényhozók célja nem más, mint hogy csődbe vigyék a 2005 óta nyereséges MTV-t” – közölte Medveczky Balázs, az MTV ügyvezető alelnöke.

Nagy Attila gazdasági igazgató elmondta: az első kilenc hónap üzemi eredménye 700 millió forinttal, mérleg szerinti eredménye pedig közel 1 milliárd forinttal kedvezőbb a tervezettnél. A tavalyi évhez képest 0,5 milliárd forintot takarított meg a vállalat személyi jellegű ráfordításokon, valamint 2,3 milliárd forinttal kevesebbet költött műsorokra és egyéb szolgáltatásokra, tehát a köztévé nem pazarol – véli Nagy Attila.

“Veszélyes és elfogadhatatlan dolog, hogy a törvényhozás alkalmi MSZP-MDF koalíciója a Magyar Televíziót azért bünteti, mert az nem az igényük és szándékuk szerinti pártpolitikai elvárások mentén működik” – írja nyílt levelében Horn Gábor szabad demokrataképviselő, aki szerint a döntés végleg ellehetetleníti a közszolgálati televízió 2010-es működését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik