Belföld

A gárdistákat nem engedték fölvonulni

Horthy Miklós budapesti bevonulásának 90. évfordulójára emlékeznek Budapesten, a XI. kerületben. A rendőrség nem engedte, hogy a Magyar Gárda tagjai is fölvonuljanak a rendezvényen.

A Kosztolányi Dezső térről a Szent Gellért térre jelentett be vonulást a Jobbik. A rendőrség csak a mintegy ezer civilnek engedte meg, hogy fölvonuljon, a megjelent, a betiltott Magyar Gárda egyenruháját viselő résztvevőket fölszólították, hogy hagyják el a helyszínt.

A Jobbik főszervezője korábban arról tájékoztatta a rendőröket, hogy nem fognak a menetben gárdaegyenruhában, alakzatban vonulni, csak civilek csatlakoznak az emlékezőkhöz, illetve a formaruhát viselők pedig magánemberként vesznek részt a rendezvényen.

Ennek ellenére, amikor elindult a menet, a gárdisták alakzatba rendeződtek, és vezényszavakat követően indultak a civil fölvonulók után. A rendőrség sorfallal választotta le őket a többi résztvevőtől.

A 450-500 egyenruhás résztvevőt a rendőrség igazoltatta, nyolc embert előállítottak. Mindeközben a BRFK tájékoztatása szerint a Jobbik rendezvényén, a Szent Gellért téren nem történt rendkívüli esemény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik