Belföld

Sólyom: biztosítani kell a kisebbségek fejlődését

A nemzeti közösségek, kulturális nemzetek ügye és a többségi államok szuverenitása kiegészíti egymást az államfő szerint.

Az egyes államoknak biztosítaniuk kell minden jogot a területükön élő nemzeti kisebbségek számára, hogy nemzeti identitásukat megélhessék, fejleszthessék, saját ügyeiket maguk igazgathassák, anyaországukkal gazdasági és kulturális téren a legszabadabb kapcsolatot tarthassák, és részt vegyenek az anyaország olyan szerveiben, amelyek a közös nemzetstratégiát kidolgozzák – hangsúlyozta Sólyom László köztársasági elnök szombaton Barcson, a magyarországi horvátok napján Stjepan Mesic horvát államfővel közösen tartott ünnepi beszédében.

Sólyom László kiemelte: a nemzeti közösségek autonómiája és a többségi államok szuverenitása, területi integritása nem áll ellentétben egymással, hanem kiegészítik egymást. “Szükség van arra, hogy az egyes államokon kívül az Európai Unió is védje a kisebbségek jogait és támogassa érvényesülésüket tagállamaiban”.

Horvátország rövid idő múlva szintén az Európai Unió tagja lesz, s bár Magyarország és Horvátország garantálja egymás kisebbségeinek jogait, az EU még egy további biztosítékot, és a kulturális nemzetek számára további lehetőséget jelent majd. “Magyarországnak, és majd Horvátországnak is arra kell törekednie, hogy az őshonos kisebbségek minél teljesebb uniós védelme épüljön ki” – fogalmazott az államfő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik