Belföld

Sajóbábony: “a nosztalgiacsendőrség a felelős”

A nemzetbiztonság szolgálatokat felügyelő miniszter szerint a rendőrség és a nemzetbiztonsági szervek együttműködése hatékony és jó volt Sajóbábonyban. Juhász Gábor szerint a szélsőjobboldali politikát folytatók a felelősek a történtekért. Videó!

Juhász Gábor, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter a sajóbábonyi eseményekkel kapcsolatban a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: a nemzetbiztonsági kabinet meghallgatta az Igazságügyi- és Rendészeti Minisztérium, a rendőrség, és a nemzetbiztonsági szervek illetékeseit.

A miniszter hangsúlyozta: a Sajóbábonyban kialakultak veszélyeztetik a társadalom békéjét és hamis üzenetet küldenek Magyarországról, amely ellen a kormánynak tennie kell.

“Meglévő feszültségek, gyűlöletkeltő politika eredményét láthattuk a hétvégén” – fogalmazott Juhász Gábor, hozzátéve: egyesek úgy gondolták, megtorolhatják vélt vagy valós sérelmeiket.

Professzionálisan kezelték a helyzetet

Véleménye szerint a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok professzionálisan kezelték a helyzetet, és megakadályoztak mindent, ami veszélyeztette a rendet. A kormány határozott fellépést kért a szervektől.

A történtekért alapvetően a szélsőjobboldali politikát folytatók, a nosztalgiacsendőrséget felállítók viselik a felelősséget. “Megállapítottuk, hogy a rendészeti szervek együttműködése jó, anyagi okok nem gátjai a hatékony fellépésnek. A hasonló esetek elkerülése érdekében mindazok, akik védekezni szeretnének, működjenek együtt a hatóságokkal” – tanácsolta Juhász Gábor.

Emlékeztetett: Sajóbábonyban az elmúlt évben három betörés történt, azaz nincsenek közbiztonsági problémák. Polgárőrség van, de gondolkodnak a településőrség felállításán is. Azt azonban hangsúlyozta, hogy elegendő számú rendőr van az érintett körzetben.

Juhász Gábor kiemelte, bár nincs ok-okozati összefüggés a törvénymódosítás benyújtása és a sajóbábonyi események között, a kormány a szabálysértési törvénymódosítások tükrében értékelte a történteket (a módosítást Draskovics Tibor kedden benyújtotta a parlamentnek).

Hozzátette: a jelenlegi politika hatékony, ezért ezen nem kívánnak változtatni.

Erősítést kért a borsodi MSZP

Igen határozottan arra kérte egyébként Draskovics Tibort az MSZP Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezete, hogy két hónapon belül küldjön Miskolcra rendőri erősítést és hozzon létre Sajóbábonyban rendőrőrsöt – közölte Varga László, a párt országgyűlési képviselője miskolci sajtótájékoztatóján kedden.

Az elmúlt hétvégén Sajóbábonyban történtek után az MSZP megyei vezetése találkozott Draskovics Tiborral, akit arra kértek, hogy azonnali hatállyal gyorsítsa fel a készenléti rendőri század Miskolcra telepítésének folyamatát. Ezzel is “bizonyíthatja alkalmasságát” a miniszteri posztra – mondta Varga László.

A képviselő közölte: azt is kérték a szaktárca vezetőjétől, hogy Sajóbábonyban a jelenlegi körzeti megbízotti rendszer helyett mihamarabb rendőrőrs álljon fel. Minderre két hónap határidőt szabott az MSZP helyi szervezete – tette hozzá.

fidesz: a kormány képtelen biztosítani a rendet

A Fidesz szerint a kormány 2006 óta nem tudja biztosítani a rendet Magyarországon, képtelen garantálni a közbiztonságot minden magyar ember számára – mondta Lázár János, az Országgyűlés rendészeti bizottságának fideszes elnöke a Sajóbábonyban a hétvégén történtekkel kapcsolatban. A politikus úgy fogalmazott: a kormány már arra is képtelen, hogy néhány ember szóváltásában, verekedésében rendet tegyen, ezzel pedig először egy kisebb települést, majd az ennek közelében fekvő nagyvárost szolgáltatja ki „a teljes káosz és bizonytalanság veszélyének”. Nem a nemzetbiztonsági kabinet ülése a fontos, hanem hogy Sajóbábonyban és Miskolcon rend legyen – jelentette ki Lázár János.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik