Belföld

Sajóbábony: eltérő reakciók a pártoktól

Továbbra is folyamatos a rendőri jelenlét Sajóbábonyban a vasárnapi incidens után. A pártok különböző módon ítélik meg a történteket és a rendőrség teljesítményét.

Nagy Imre, Sajóbábony polgármestere egyeztetett a helyi lakosokkal, valamint Bencs Gáborral, a Jobbik helyi vezetőjével, és megbeszélték azokat a félreértéseket, amelyek előidézték a vasárnapi atrocitást. A roma képviselők megígérték, hogy igyekeznek meggyőzni a helyi cigányságot, hogy nincs mitől tartaniuk, ha azonban ők okoznak rendbontást, szembekerülnek a törvénnyel.

Az SZDSZ Új Generáció nevű ifjúsági szervezete úgy foglalt állást, hogy a Jobbik rendezvénye szította a feszültséget, és amennyiben a radikális párt rendezvénye kampánynyitó volt, akkor az SZDSZ nem kér az ilyen fajta kampányból. Hasonló információkat hozott nyilvánosságra az MDF is közleményében.
Lázár János, az Országgyűlés rendészeti bizottságának fideszes elnöke szerint a kormány nem volt képes a Sajóbábonyban élők számára garantálni a közbiztonságot. Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz – Borsod megyei listáról mandátumhoz jutott – alelnöke azt mondta, hogy helyi közbiztonsági tervre van szükség.

Lázár János szerint Magyarországon a legtöbb rendőrségi csapaterő-alkalmazás Borsod-Abaúj-Zemplén megyében történik, ahol heti rendszerességgel kell kivezényelni a csapatokat azért, hogy rendet tegyenek. Ehhez a megyei főkapitányságnak minden szakmai felkészültsége és igyekezete ellenére nincs elég ember. Álláspontja szerint a megyében mintegy háromezer rendőr hiányzik.

Mindeközben Faragó Péter, a térség szocialista országgyűlési képviselője úgy nyilatkozott, hogy a megyei rendőrfőkapitány vasárnap azonnal megtette a szükséges lépéseket, a rendőrök pedig „hallatlan” profi módon hajtották végre a parancsokat, és így sikerült megakadályozni egy ennél is nagyobb incidens kialakulását. Faragó Péter szerint a miskolci rendőri létszám nincs összefüggésben a történtekkel.

A rendőrség Sajóbábonyban ellenőrző pontokat állított föl, a 26-os számú főút helyi elágazásánál pedig jószerivel minden, a településre igyekvő autóst megállítanak, igazoltatnak.

Gaskó Bertalan, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője úgy tájékoztatta a távirati irodát, hogy mindaddig fenntartják a rendőri jelenlétet a településen, amíg az szükséges, valamint az egész megyében több rendőrrel lehet majd találkozni.

A szóvivő közölte, hogy az erőszakos cselekmények miatt a rendőrség közösség tagja elleni erőszak bűntett, testi sértés, valamint zaklatás bűncselekményének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást, egy embert vettek őrizetbe, három gyanúsított szabadlábon védekezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik