Belföld

Elfogták a Vizsolyi Biblia tolvaját

A BRFK elfogta azt a férfit, aki a Vizsolyi Bibliát, további két értékes bibliát, ékszereket és készpénzt lopott el egy református lelkészcsalád zuglói házából.

S. Bertalant, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő lopta el a tárgyakat, csütörtökön fogták el Zuglóban. A 33 éves férfit előzetes letartóztatásba helyezték.

A betörést szeptember 28-án követték el. A zuglói házból a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szakvéleménye szerint több olyan dolgot is elloptak, amelyek a kulturális javak körébe tartoznak: az 1590-ben kiadott Vizsolyi Biblia egy nem teljes példányát, Káldi György 1626-ban kiadott Biblia-fordításának egy példányát, egy 1866-os kiadású, német nyelvű, két kötetes Bibliát, melyet Gustav Doré illusztrációi díszítenek, illetve a Károli-biblia fordításának egy 1875-ös példányát.

Az 1590-ben megjelent Vizsolyi Biblia eredeti kiadásából 52 darab maradt fenn. A rendőrök szerint nehéz megbecsülni az ellopott példány értékét. Példaként említették, hogy korábban volt olyan darab, amely árverésen 22 millió forintért kelt el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik