Belföld

Négy napig hagyták a földön a nénit

Elítélték a négy napig magatehetetlenül földön fekvő idős asszony eltartóit csütörtökön a Somogy Megyei Bíróságon.

A nagynénjével eltartási szerződésben lévőt férfit segítségnyújtás elmulasztásáért másfél év – három évre felfüggesztett – börtönre, élettársát életveszélyt okozó testi sértésért két év börtönbüntetésre ítélte a bíróság azzal a kitétellel, hogy egy év után bocsátható feltételesen szabadlábra – közölte Vadócz Attila, a megyei bíróság szóvivője, az ügyet tárgyaló bíró. Az ítélet nem jogerős.

A Balatonlellén élő asszonnyal az eltartási szerződést három évvel ezelőtt kötötték meg, a férfi azonban időközben visszaköltözött Kaposmérőbe, így tavaly nyáron, amikor az idős asszony elesett a szobájában, már csak az élettársa lakott a nagynénivel.

A baleset után a nő nem segítette fel a földről a magatehetetlen asszonyt, nem hívott hozzá orvost, szívószálon át ugyan adott neki levest és tejet, ám négy napig hagyta a szőnyegen feküdni, amit azzal magyarázott, hogy nem tudta felemelni.

Élettársát többször hívta telefonon, de ő arra való hivatkozással, hogy a nagynénje biztos szimulál és az állatokat sincs kire hagynia, csak négy nap múlva utazott el hozzá. Ekkor hívták az orvost, aki értesítette a mentőket.

A 89 éves asszony életét megmentették, jelenleg egy otthonban van. A történtekre nem emlékszik.
A férfi élettársa esetében az ügyész tudomásul vette az ítéletet, a vádlott és védője három nap gondolkodási időt kért.

A férfi és védője enyhítésért, míg az ügyész eltérő minősítést, életveszélyt okozó testi sértés megállapítását és letöltendő szabadságvesztést kérve fellebbezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik