Belföld

Nem kérdeztek, csak gyilkoltak

Nagycsécs nehezen felejt. Egy évvel a brutális romagyilkosság után a falu szélén már nyugodtan alszanak az emberek, a tragédia azonban örök nyomot hagyott bennük. A feltételezett elkövetők, akik több hasonló bűncselekményt is elkövethettek, már rács mögött vannak, de számtalan kérdésre továbbra sincs válasz.

A magyar kriminalisztika történetének talán legsúlyosabb sorozatgyilkossága 2008. november 3-án, nem sokkal éjfél után kezdődött a Tiszaújvároshoz közeli településen.

A cigánysoron két házra is Molotov-koktélt dobtak, majd a bentlakókra lőttek. Egy 43 éves férfi és egy 40 éves nő azonnal meghalt. A bűncselekmény után pár órával már mindenki arról beszélt, hogy kivégzés történt a Borsod megyei faluban, aminek csakis rasszista indíttatása lehetett.

A gyanú végül beigazolódott, miután három és fél hónappal később a Pest megyei Tatárszentgyörgyön hasonló forgatókönyv szerint újra akcióba lépett a halálbrigád. Ott apa és fia lett a gyűlölet áldozata.

A tatárszentgyörgyi tragédia helyszíne (Fotó:MTI)

A tatárszentgyörgyi tragédia helyszíne (Fotó:MTI)

A rendőrség speciális nyomozócsoportot hozott létre, példátlan magas vérdíjat ajánlott fel, de a kronológia hamarosan Tiszalökkel és Kislétával bővült.

A rettegés mindennapossá vált a faluszéli cigányok körében. Emiatt volt is konfliktus bőven, hiszen a romáknak minden és mindenki gyanús volt.

A megnyugvást végül egy debreceni kommandós akció hozta meg augusztus 21-én. A cívisváros egyik kedvelt szórakozóhelyén elfogták azt a négy férfit, akik a gyanú szerint elkövették az esztelen öldöklést.

Nem felejtenek a romák

Nagycsécsen azóta nyugalom van, az élet visszatért a régi medrébe. Bordás Géza, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke egy évvel a tragédia után azt mondja, jobb lett az emberek közérzete amióta tudják, hogy a gyilkosok börtönben vannak.

Tiszalökön, ahol egy munkába induló romát végeztek ki, sokáig nem hitték el a helyiek, hogy vége a rasszista akcióknak, ezért a feltételezett tettesek elfogása után még két hónapig járőröztek a romák. Balogh Mihály, a Tiszalöki Kisebbségi Önkormányzat vezetője most azt mondja, zárkózottabbá lettek az emberek.

Nem mernek visszatérni a házba

A sorozatgyilkosság utolsó halálos áldozatát, egy 45 éves asszonyt augusztus 3-án a Szabolcs megyei Kislétán lőtték agyon, 13 éves lányát pedig súlyosan megsebesítették.

A kislány azóta már iskolába jár, időnként azonban kórházba kell mennie. Az állapota lassan javul, a rokonai pedig továbbra is nagyon féltik. Az önkormányzat a támadást ért házat 2,7 millió forintból felújította, az épület azonban üresen áll.

Pénzes Sándor polgármester szerint a rokonok túlzott aggódása miatt nem utazott el a kislány Kaliforniába sem, pedig egy ott élő, magyar származású professzor vállalta volna a taníttatását.

A falu vezetője azt tapasztalja, hogy a tragédia óta félnek az emberek. Nem nyugodtak meg a gyanúsítottak augusztus végi elfogása óta sem, mivel úgy érzik, a rendőrök nem a valódi gyilkosokat fogták el. Van két olyan család, amelyik csak nemrég költözött vissza a házába, és azóta kerítéseket építenek, az ablakokra pedig vasrácsokat szereltetnek – mondta Pénzes Sándor.

Az Országos Cigány Önkormányzat és az áldozatok családtagjai november 3-án, a budapesti Dohány utcai székházban emlékeznek az egy éve kezdődött tragikus eseményekre, ahol márványtáblát is avatnak az áldozatok emlékére.

Lecsapnak a gyilkosságok gyanúsítottjaira

Lecsapnak a gyilkosságok gyanúsítottjaira


Sok még a homályos pont

A gyilkosság négy gyanúsítottja már több mint két hónapja van előzetes letartóztatásban. Vallomást egyikük sem tett, a rendőrség pedig egyelőre még nem állt elő perdöntő bizonyítékokkal. Úgy tudjuk 16 olyan szakértői vélemény készült, amely bizonyítja, hogy sikerült felszámolni a halálbrigádot.

A Nemzeti Nyomozó Iroda egyelőre nem nyilatkozik arról, hogy mikor szolgálnak bizonyítékokkal. A NNI szóvivője szűkszavúan csak annyit közölt, hogyha lesz publikus információ, akkor tájékoztatni fognak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik