Belföld

Kóka politikai kartellt gyanít

Kóka János szerint egyre gyanúsabb, hogy az MSZP és a Fidesz "politikai kartellmegállapodást" kötött a tiszta verseny kijátszására a rádiófrekvenciák elosztásának ügyében.

A szabad demokraták frakcióvezetője szombaton azt követően közölte ezt az MTI-vel, hogy a pénteken közreadott nyílt levelére mind a Fidesz, mind az MSZP azzal reagált, hogy – mint Kóka János fogalmazott – nyilvános válaszban utasította el „a parlamenti színvallást”.

A politikus utalt arra, hogy a rádiófrekvenciákról szóló döntés eredményének nyilvánosságra hozatala után jelezte, hogy parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi, de ezt a lépését sem az MSZP, sem a Fidesz nem támogatta. A frakcióvezető szándéka szerint a parlamenti vizsgálóbizottság azt lenne hivatott felderíteni, hogy “volt-e háttéralku a Fidesz és az MSZP között az ügyben”. Kóka János úgy fogalmazott, hogy ez nem az ORTT-re, annak pártdelegáltjaira, hanem a parlamentre, a képviselőkre, a választópolgárokra tartozik.

Szavai szerint egy ilyen, “háttérben kötött, versenyt kizáró megállapodás a politikai korrupció kategóriájába tartozik”, és sokkal súlyosabb következményei vannak, mint hogy melyik adó sugároz a kiosztott frekvenciákon.

A frakcióvezető kijelentette, hogy ha a két említett párt törvénytelen, szabálytalan pályázatok győzelme érdekében játszott össze egymással, és ezzel durván megsértették a sajtószabadság és a tiszta verseny szabályait, arról minden magyar demokratának tudnia kell.

Szavai szerint a vizsgálóbizottság olyan parlamenti műfaj, melyet különböző ügyekben minden parlamenti erő javasolt már, az SZDSZ ezeket a kezdeményezéseket legtöbbször támogatta. Kóka János úgy fogalmazott, hogy az ORTT-t a parlament hozta létre, a testület a parlamentnek számol be, a parlament fogadja el a költségvetését, a parlament ellenőrzése alatt áll, a pártok delegálják tagjait. A politikus feltette a kérdést: “akkor miért ne ellenőrizhetné a testület egyik döntését a parlament?”.

Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője pénteken nyílt levélben fordult Mesterházy Attila MSZP-s és Navracsics Tibor fideszes frakcióvezetőkhöz, akiktől azt kérte: a hétfői rendkívüli házbizottsági ülésen pártjuk támogassa, hogy soron kívüli döntéshozatallal állhasson fel az országos rádiófrekvenciák elosztása körül kirobbant vitát tisztázó bizottság.

A kérésnek az az előzménye, hogy a csütörtöki házbizottsági ülésen az SZDSZ már kérte: a házszabálytól való eltéréssel döntsenek hétfőn a bizottság létrehozásáról a rádiós frekvenciapályázatok ügyében. Akkor ezt az indítványt az MSZP elutasította, a Fidesz pedig nem nyilatkozott a szándékairól.

Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője pénteken “demokráciához nehezen illőnek” nevezte Kóka János vizsgálóbizottság-javaslatát. A politikus az országos kereskedelmi rádiófrekvenciák odaítélése körüli polémiát “az újkori magyar médiatörténet egyik legnagyobb csinált balhéjának” nevezte. Mesterházy Attila, az MSZP-frakcióvezetője az MTI-vel pénteken azt közölte: számára nehezen értelmezhető Kóka János javaslata. Mint mondta, az ORTT független médiahatóság, döntései szuverének; tevékenységébe nincs lehetősége és joga senkinek sem beleszólni. A szocialista politikus szerint az SZDSZ-frakcióvezetőjének javaslata olyan, mintha egy bírósági döntés megvitatására hoznának létre parlamenti vizsgálóbizottságot. Az MSZP a hétfői rendkívüli házbizottságon sem támogatja a testület létrehozását. Mesterházy Attila emlékeztetett arra, hogy erről már nyilatkoztak is a héten.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik