Belföld

Orbán: Budapest súlyos veszélybe került

Orbán Viktor szerint azzal, hogy a fővárosi MSZP-SZDSZ koalíció szétesett, Budapest nagyon súlyos és közvetlen veszélybe került.

Orbán Viktor a közös budapesti sajtótájékoztatón – amelyen Tarlós István fővárosi Fidesz-frakcióvezetőt többször is főpolgármester-jelöltnek nevezte – azt mondta: Budapestet a jelenlegihez képest fele annyi politikussal sokkal jobban lehetne irányítani. Ez vonatkozik a Fővárosi Közgyűlésre és a kerületi rendszerre is – tette hozzá, megjegyezve: ragaszkodni fog ahhoz, hogy fele annyi képviselő foglalkozzon a főváros ügyeivel, mint most.

A pártelnök szerint Budapest súlyos állapotban van, a helyzet lassacskán tarthatatlan, “ebben a városban nagyon nehéz élni”, sem haladni, sem megállni nem lehet, kifejezett személyes erőfeszítést igényel a kulturált viselkedés. Ebből a helyzetből “nem fogunk kijutni, ha valahogy nem indulunk el; (…) Tarlós István programja pedig a kiút első lépése” – közölte Orbán Viktor, aki szerint a program koherens, nem pedig ötlethalmaz. Hangsúlyozta: a Fidesz támogatja Tarlós István programját.

A kötetből kiderül – folytatta a Fidesz-elnök -, hogy ez a város nem egy a sok magyar város közül, hanem ez “a nemzet fővárosa”, ami azt jelenti, hogy azoknak az embereknek is fontos Budapest állapota, sorsa és jövője, akik nem itt élnek. Úgy fogalmazott: “Mindannyiunknak, a határon túl is (…); és a vidéken élő, a legkisebb faluban élő magyar ember is büszke szeretne lenne a nemzet fővárosára”.

Az ember akkor lehet büszke a városára, ha azt tapasztalja, hogy ez a város kivívja a világ elismerését, ha jól érzi magát benne, és ha azt érzi, érte van, biztonságot ad. Budapest azonban ma nem ad biztonságot az emberek életében, “itt most elég csehül állunk” – vélekedett.

Orbán Viktor hangsúlyozta: Tarlós István programja csak akkor működik, ha néhány törvényt módosít az Országgyűlés. Ezzel kapcsolatban közölte: amikor a fővárosi Fidesz-frakcióvezető törvénymódosítások szükségességéről beszélt, abban a tudatban tette, hogy a Fidesz mostani és leendő parlamenti frakciója – “most egy leendő kormányzópárt elnökeként próbálom megadni a szavaim súlyát” – ezeket a jogszabály-módosításokat végre fogja hajtani.

A pártelnök szerint a mostani városvezetés történelmi lehetőséget szalasztott el, hiszen nyolc éven keresztül ugyanaz a kormánykoalíció állt a város élén, mint az ország élén, azonban “semmit nem érzünk ebből”. A fővárosi MSZP-SZDSZ-koalíció szakadásával kapcsolatban kifejtette: eddig is sürgős volt, hogy legyen ilyen vitairat, mint Tarlós Istváné, de most különösen sürgőssé vált, Budapest ugyanis súlyos veszélyben van.

Orbán Viktor szerint az a tipikus helyzet játszódik le, amikor a hajóskapitány a süllyedő hajóról először maga távozik. Holott a politikában is az ellenkező szabály az igaz: a városvezetőknek kell az utolsóként elhagyniuk a hajót, ha egyáltalán el kell hagyniuk. “Ehhez képest most, hogy a korrupciós ügyek súlya alatt összeroppantak, kiderült, hogy mi mindent műveltek ebben a városban, elsőként ugranak le a süllyedő hajóról” – fogalmazott, hangsúlyozva, hogy ez elfogadhatatlan.

Véleménye szerint ki kell jelenteni: “nem fogadjuk el, hogy a város vezetői, miután tönkretették a várost, most következmények nélkül egész egyszerűen távozzanak”. Az MSZP-SZDSZ-koalíció valójában cserbenhagyta a budapestieket, az MSZP-ről pedig számára az derült ki, hogy nemcsak az ország, hanem Budapest irányítására is alkalmatlanok – mondta, és azt kérte Tarlós Istvántól, álljon az élére a “veszélyes koalíciós politizálással szembeni harcnak”.

Orbán Viktor kijelentette: világossá kell tenni, hogy a trükközésnek vége van, “semmilyen trükköt nem fogunk elfogadni”. Hozzátette, mindenkit emlékeztetni fognak arra a tényre, hogy a fővárost irányító MSZP-SZDSZ-koalíció felelős mindazért, ami Budapesten történt; “nem engedhetjük meg, hogy kibújjanak a felelősség alól, (…) ki kell mérni azt, ami jár”.
Kérdésre válaszolva közölte: a kifizetett végkielégítéseket vissza kell fizetni, és vissza is fogják fizettetni.
Orbán Viktor – személyes megjegyzésben – külön örömét fejezte ki azért, hogy a sportegyesületek külön oldalt kaptak a programban.

A 130 oldalas kiadvány, “A nemzet fővárosa” nagyrészt Tarlós István két évvel ezelőtt nyilvánosságra hozott elképzeléseire épít, és a jelenlegi fővárosi ellenzék választási programjának is tekinthető. A fővárosi Fidesz-frakcióvezető a Magyar Hírlap hétfői számában megjelent interjúban azt mondta: a program a legközelebbi ciklusra koncentrálva 15 éves időszakot ölel át.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik