Belföld

A Parlamentben is kampányolnak az oltás mellett

Egy napra információs pultot állított fel hétfőn a Parlamentben az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), ahol kiadványokkal segítik a képviselők és a vendégek tájékoztatását az új influenzavírus elleni védekezésről.

Kökény Mihály, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista elnöke azt mondta, örül a kezdeményezésnek, és reményei szerint az itt fellelhető kiadványok segítenek eloszlatni a tévhiteket. Kiemelte: a képviselők tájékoztatása is fontos, hiszen saját választókörzetükben ők is tudják információkkal ellátni a lakosokat.

Bujdosó László, a nemzeti pandémiás bizottság elnöke úgy fogalmazott, semmi szégyenkeznivalója nincs a magyar oltóanyagnak az Európában kapható többi vakcinával szemben, és megismételte, nagyobb a kockázata a fertőzésnek, mint a védőoltásnak. Hozzátette: nagy a veszélye annak, hogy kialakul egy járvány, és ezrével halnak majd meg emberek.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos az információs pultnál úgy fogalmazott: “az utolsó utáni pillanatban vagyunk”, hogy mindenki éljen a védőoltás lehetőségével. Utalt arra, hogy három európai országban van már járvány. A gyermekek oltásával kapcsolatban a főorvos az MTI-nek elmondta, az e heti őszi szünet után kezdődik meg a gyermekek oltása.

A szülőknek egy a gyerek oltására vonatkozó szándéknyilatkozatot küld ki az iskola. Ha a szülő hozzájárul az oltáshoz, akkor a tanintézményben megszervezik azok beadását, továbbá a pedagógusok is megkapják a védőoltást.
Kiemelte: a 14 éves kor alatti gyermekeknek ingyenesen jár a védőoltás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik