Belföld

Másodfokon folytatódik az olaszliszkai per

A Debreceni Ítélőtáblán Balla Lajos büntetőtanácsa az elsőfokú bírósági ítélet ismertetésével hétfőn megkezdte az olaszliszkai gyilkosság, ifj. H. Dezső és társai ügyének tárgyalását. Az ügyet első fokon a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság tárgyalta, és a 8 vádlottat bűnösnek találta társtettesként, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében.

Rendkívüli biztonsági intézkedésekkel kezdődött meg hétfőn az olaszliszkai vádlottak pere Debrecenben. Mint lapunk helyszíni tudósítója beszámolt: nagyon sokan mentek el a tárgyalásra, elsősorban a vádlottak családtagjai, illetve sok joghallgató is figyeli a pert. A médiaérdeklődés is kimagasló.

A per első részében az elsőfokú ítéletet, illetve a fellebbezéseket ismertették. Kedden helyszíni tárgyalás lesz, szerdán pedig ismét az ítélőtáblán folytatódik a tárgyalás.

Az olaszliszkai gyilkosság ügyében a Debreceni Ítélőtábla büntetőtanácsa leghamarabb november 6-án hoz ítéletet.

Olaszliszkán 2006. október 15-én gyermekei előtt halálra lincselték az akkor 44 éves Szögi Lajost. A Tiszavasváriban dolgozó tanár autójával véletlenül elsodort egy kislányt. A gyerek könnyű sérüléseket szenvedett, a felbőszült rokonok ennek ellenére agyonverték az autóst a gyermekei szeme láttára.

A gyilkosság miatt nyolc embert helyeztek előzetes letartóztatásba különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt. A vádirat szerint a baleset után a tanár azonnal megállt, az autóból azonban már nem tudott kiszállni, mert a felbőszült rokonok rátámadtak, kirángatták a kocsiból, és ütni kezdték. A tanár halálát a fejét ért 40 ütés és rúgás okozta.

A Borsod megyei bíróság első fokon mind a nyolc gyanúsítottat bűnösnek találta, összesen kilencvenhét évet és egy életfogytig tartó büntetést osztott ki. Az elsőrendű vádlott – aki az elsodort kislány bátyja – az elsőfokú tárgyaláson úgy nyilatkozott, bűnösnek érzi magát. Bár elmondása szerint nem emlékszik pontosan a részletekre, a történteket megbánta.

A nyolc vádlott és védőik valamennyien részben felmentésért, részben a korábban kiszabott büntetések enyhítéséért fellebbeztek, illetve megalapozatlanságra és téves jogi minősítésre hivatkozva kérték az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését.

A vád képviselője három vádlott esetében tudomásul vette a bíróság ítéletét, a többieknél viszont a bíróság ítéletének súlyosbítását indítványozta. Az ügyészség négy vádlottra kérte az életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik