Belföld

Bajnai: antikorrupciós csomagot nyújt be a kormány

A törvényjavaslat célja, hogy sokan legyenek érdekeltek a korrupciós ügyek felszámolásában, az érintetteket pedig elrettentsék ettől. A Fidesz szerint az MSZP és a Gyurcsány-Bajnai-kormány a legkorruptabb társaság Magyarországon.

A korrupció megcsúfítja és megrontja a demokrácia működését, lényegesen gátolja Magyarország fejlődését, és rombolja a közbizalmat is. Létezik olyan jelentés, amely szerint a hazai közbeszerzések döntő többségében jelen van a korrupciós, és ez érdemben drágítja az ország működését – közölte a kormányfő.

Nem varázsszer

Elmondása szerint mindenki számára világossá kell válnia, hogy aki az államtól vesz el a pénzt, az mindannyiunk közös érdekeit sérti. A kormány által a múlt szerdán elfogadott csomag nem varázsszer, de érdemi előrelépést hoz ezen a területen. A javaslat célja, hogy sokan legyenek érdekeltek a korrupciós ügyek felszámolásában, az érintetteket pedig sokkal jobban elrettentsék ettől – közölte.

Tájékoztatása szerint a tervezet része az amerikai minta alapján elkészített bejelentővédelmi csomag, amelynek segítségével kiemelt védelmet és anyagi ösztönzést kapnak azok a munkavállalók, akik jelzik az állam megkárosítását. A munkavállalónak az állam jogi segítséget ad, és kompenzálhatja a kieső munkabért, ha ezért elveszíti az állását. Ha pedig valaki feltár egy államot érintő korrupciós ügyet, akkor a kiszabott bírság tíz százalékáig jutalmat kap – ismertette a részleteket.

Jön a KKH

Bajnai Gordon kitért arra: a Közbeszerzések Tanácsa átalakításával létrehozzák a Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatalt, amely a tervek szerint a jövőben a jogtalan előnyt megszerző szervezeteket tudja majd büntetni, akár a megszerzett előny kétszeresére.

A hivatal nem veszi át mások munkáját, nem lesz nyomozati jogköre, de ha bűncselekményre utaló információ kerül a birtokába, azt továbbítja. A hivatal vezetőjét a köztársasági elnök és a miniszterelnök közös javaslata alapján hat évre az Országgyűlés választaná meg. Olyan személyt szeretne erre a posztra, aki kellő erővel, függetlenséggel tud fellépni az ilyen ügyekben – mondta a kormányfő.

Számításai szerint a törvénycsomagról még az idén szavazhat a parlament. Kérdésre jelezte: a csomagnak ugyan nincs kétharmados része, de reméli, hogy 51 százalékot meghaladó támogatást kaphat az Országgyűlésben, hiszen ez az egész ország érdeke.

Fidesz: MSZP a legkorruptabb

Teljességgel hiteltelen, hogy azok jelentenek be korrupcióellenes csomagot, akik a legkorruptabbnak bizonyultak az elmúlt hét-nyolc évben Magyarországon. Az MSZP akkor tesz a legtöbbet a korrupcióellenes küzdelemért, ha minél hamarabb távozik a hatalomból – mondta Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője arra reagálva arra, hogy a miniszterelnök bejelentette: antikorrupciós csomagot nyújt be a kormány.

Cser-Palkovics közlése szerint nap mint nap bukkannak elő újabb és újabb korrupciós ügyek, Zuschlagtól a kormányzati negyeden vagy Sukorón keresztül egészen a BKV-s ügyekig.
Sajtótájékoztatóján – több más alkalomhoz hasonlóan – az ellenzéki párt helyettes szóvivője számos idézetet felolvasott MSZP-s politikusoktól, újságcikkekből, közéleti személyiségektől.

“Tiszta szívből utálom a korrupciót, mert ráment az MSZP” – idézte például Tóth Károly szocialista országgyűlési képviselőt. Medgyessy Péter volt miniszterelnöknek azon mondatára emlékeztetett, miszerint “az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel”. Mások mellett Szili Katalin volt házelnököt is idézte, aki szerint “a szocialista párt azért veszítette el a szerethetőségét és a társadalom bizalmát, mert morálisan megkérdőjelezhető helyzetekbe került”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik