Belföld

Balhé nélkül ért véget az ünnep

Rendbontás nélkül értek véget az október 23-i megemlékezések, a korábbinál enyhébb biztonsági intézkedések mellett. Orbán Viktor szerint a józan ész erősít, míg a szélsőség pusztít, Morvai Krisztina szerint a jobbközép eddig teszetosza volt. Egy dolog azonban közös a Fideszben és a Jobbikban: mindketten kormányzásra készülnek. Videó!

Az őszöd előtti időket idézte a köztársaság kikiáltásának 20. évfordulója. Bár a Kossuth téri zászlófelvonásra csak a meghívottak és a sajtó képviselői mehettek be, de már nem kordonokkal volt körbezárva a Parlament, hanem kötéllel. Igaz, 2-3 méterenként rendőrök álltak sorfalat. Itt még az érdeklődés is gyenge volt, 40-50-en nézelődtek, majd a Vértanúk terén a koszorúzáson páran “hazaárulóztak”.

Képgaléria az állami rendezvényekről!

Képgaléria az állami rendezvényekről!

11-kor az Ötvenhatosok terén volt egy rövid műsor, majd koszorúzás. Ám mindezt csupán a legfőbb közjogi méltóságok és a diplomáciai testületek tagjai élvezhették, a kordonon kívül rekedt maroknyi érdeklődő ugyanis csupán hallhatta, ám látni nem láthatta.

A Fidesz kormányzásra készül

Ugyanebben az időben kezdődött a Fidesz megemlékezése Nagytétényben. A zászlóavatást követően Orbán Viktor ünnepi beszédében azt mondta, hogy egy kormányzásra készülő párt elnökeként szól az egybegyűltekhez.

Hangsúlyozta: olyan kormányt szeretne, amely az ’56-os fundamentumokon állva teljesíti be küldetését. A zászlófelvonással kapcsolatban Orbán Viktor kifejtette: ez mindig a sikeres, vagy a kezdődő küzdelem jele. “Régóta készülök rá és nagy küzdelem lesz. De vállaljuk” – fogalmazott a pártelnök.

A Jobbik is kormányzásra készül

Délután háromkor kezdődött a Jobbik megemlékezése a Deák térnél. A körülbelül négyezer résztvevő egy része a Március 15-e térről, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom megemlékezéséről ment át. A rendezvény kezdetén körülbelül 800 gárdista jelent meg, ám a rendőrség nem oszlatta fel, még csak nem is igazoltatta őket. A BRFK azonban este bejelentette: eljárást indít a betiltott mozgalom jelképeinek használata miatt.

Morvai Krisztina, Jobbik EP-delegációjának vezetője szerint a mostani vezetés Marxból csak a tőkét tartotta meg, míg a Jobbik globalizmus helyett lokalizmust ígér. Hozzátette: a globális elnyomás elitjének ideje lejárt Magyarországon és Európában is. Morvai Krisztina úgy fogalmazott: amikor a hatalom kilőtte az emberek szemét, azzal nem ért célt, sőt: épp ettől nyílt ki a szemük. A nemzeti radikalizmus erősödését a hatalom magának köszönheti.

Képgaléria a Jobbik rendezvényéről!

Képgaléria a Jobbik rendezvényéről!

Vona Gábor, a Jobbik elnöke ismertette pártja programját. Ennek főbb pontjai: a magyar föld megőrzése, a multinacionális cégekre adók kivetése, a politikai, gazdasági és a cigánybűnözés megállítása. A Jobbik célja a választáson: az SZDSZ után az MSZP-t is lesöpörjék a politikai palettáról. Szerinte a jobbközép eddig teszetosza volt, ezért ők is ellenségek. Vona Gábort egyébként úgy hívták fel a színpadra, mint Magyarország következő miniszterelnökét. Vona Gábor többször is kiemelte: a Jobbik kormányozni fog.

A rendezvényt követően a résztvevők egy csoportja a Kossuth térhez ment, ahol Morvai Krisztina Budaházy szabadlábra helyezését követelte. Mások a Corvin közhöz vonultak. Este nyolcra azonban mindkét helyszínről békésen hazaindultak az emberek.

Az eseményeket itt olvashatja percről percre!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik