Belföld

Tömeges előállítás lehet 23-án

A gárdisták szerint szabad, ezért egyenruhában vesznek részt az október 23-i megemlékezéseken. A rendőrök szerint nem, ezért várhatóan előállítják azokat, akik nem veszik le felszólításra a fekete mellényt.

Országszerte 1400, csak Budapesten 400 gárdistát állíthat elő a rendőrség október 23-án. Vollner János, az Új Magyar Gárda Mozgalom országos szóvivője szerint ennyien jelezték soraikból, hogy részt vennének az ünnepségeken. Vollner, aki egyben a Jobbik rendészeti kabinetjének vezetője az FN.hu-nak a Fővárosi Ítélőtábla a Magyar Gárdát feloszlató ítéletével magyarázza, miért nem tilos a gárda egyenruhájának köztéri viselete.

„Kezemben van egy ügyészségi határozat is, amely azután született, hogy feljelentettem az országos rendőrfőkapitányt. Ebben kimondják, hogy Bencze József bűnügyi helyettese valóban készített egy ajánlást a rendőrök felé, hogy nyugodtan korlátozzák a személyi szabadságot az egyenruha viselése miatt” –mondja Vollner.

Félelmet keltő

Szerinte a rendőrök annyira érzékenyek az ügyre, hogy a legutóbb Budaörsön előállított gárdistára – aki egyenruhát nem, csak egy levágott ujjú taktikai kesztyűt viselt – csak azt tudták ráfogni, hogy egy „félelmet keltő kesztyű” volt rajta. A Jobbik jogértelmezése szerint az Új Magyar Gárda Mozgalom létrejötte egy új jogi helyzetet teremtett, mivel a mozgalomnak nincs jogfolytonossága a feloszlatott Magyar Gárdával.

Vollner ígérete szerint az előállításokra parancsot adó rendőrök ellen büntetőfeljelentéssel élnek majd.

Szabálysértés

Legutóbb egyébként október elején találkozott a rendőrség az egyenruhát viselő gárdisták problémájával. Akkor az Új Magyar Gárda pécsi szakaszának tagjait igazoltatták és tettek ellenük szabálysértési feljelentést. A gárda honlapja szerint: “a rendőrségi eljárást lefolytató személy szabályszerű bemutatkozás után közölte, hogy a felsőbb utasításra kiadott indok a következő: egy jogerősen feloszlatott társadalmi szervezet tagjaként és annak formaruhájában való megjelenés”.

Lapunk megkereste az ügyben az igazságügyi tárcát, ahol nem tudtak tájékoztatást adni, a rendőrség pedig későbbre ígérte válaszait.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik