Belföld

Ízekre szedik a költségvetést

A 2010-es költségvetési törvényjavaslat részletes vitájával folytatódik ma az Országgyűlés ülése. A képviselők 12 órás időkeretben vitathatják meg a benyújtott módosító indítványokat.

Több mint 1400 módosító indítványt nyújtottak be a képviselők a 2010-es költségvetés tervezetéhez, ennek több mint 95 százalékát a Fidesz-KDNP jegyzi.

Az MSZP az előre bejelentett ügyeket vette sorra a másfél tucat indítványában: a gyermekétkeztetés, illetve a két tannyelvű oktatás normatíváját és a fogyatékkal élő embereket képviselő szervezetek támogatását emelné meg, e célokra a források egy részét a céltartalékból csoportosítaná át.

A Fidesz-KNDP indítványai többségükben az önkormányzatok támogatására, a normatívák, a megyei önkormányzatok szja-részesedésének emelésére, az egészségügy többletfinanszírozására, útfelújításokra és egyéb helyi ügyekre szánnának plusz forrásokat, amelyek jó részét a tartalék, illetve a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatal büdzséje terhére számolnának el.

A napirenden szerepel a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló törvényjavaslat, illetve a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény módosítása. Az utóbbi célja a korhatár előtt nyugdíjazottak keresetkorlátjára vonatkozó rendelkezések eltörlése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik