Belföld

Dávid és Herényi “megmenekült”

Az Országgyűlés hétfőn úgy döntött, nem függeszti fel Dávid Ibolya MDF-elnök mentelmi jogát. Herényi Károlyról, a párt alelnökéről hasonlóképp döntöttek.

A képviselők közül 171 szavaztak igennel, 178 nemmel, míg 6 tartózkodtak, Dávid Ibolya nem szavazott. A mentelmi jog felfüggesztésére a jelen lévő képviselők kétharmadának igen szavazatára lett volna szükség.

Dávid Ibolya a szavazás előtt azt mondta: “nem követtem el bűncselekményt, (…) semmiféle kényszerítést nem követtem el”.

Az Országgyűlés mentelmi bizottsága múlt keddi ülésén is úgy döntött, hogy nem javasolja a parlamentnek a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.

A két MDF-es politikus mentelmi jogának felfüggesztését személyes adattal való visszaélés vétségének és kényszerítés bűntettének gyanúja miatt kérte a legfőbb ügyész. Az ügyész szerint a pártelnök fenyegetése miatt, Almássy Kornél a párt korábbi alelnöke arra kényszerült, hogy az MDF-ben betöltött tisztségeiről, párttagságáról lemondjon.

Herényi is maradt védett

Az Országgyűlés nem függeszti fel Herényi Károly MDF-es politikus mentelmi jogát sem. A képviselők közül 170-en szavaztak igennel, 180-an nemmel, míg öten tartózkodtak; Herényi Károly nem szavazott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik