Belföld

Külön ünnepelnek a pártok

A parlamenti pártok többsége már október 22-én elkezdi a megemlékezéseket az 1956-os forradalom és szabadságharc 53. évfordulóján; szigorúan külön-külön.

Bajnai Gordon október 22-én részt vesz és beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc 53., valamint a harmadik Magyar Köztársaság kikiáltásának 20. évfordulója alkalmából tartandó ünnepi konferencián a parlamentben. Az eseményen Sólyom László is megjelenik.

A köztársasági elnök ezután megnézi az ünnepi műsort is a Parlament Kupolatermében. Sólyom csütörtökön délután emlékérmeket és emléklapokat ad át 1956-os kitüntetetteknek a Hadtörténeti Múzeumban, valamint részt vesz és ünnepi beszédet mond a Műszaki Egyetemen.

Az államfő és a kormányfő is ott lesz október 23-án reggel a Magyar Köztársaság lobogójának felvonásán a Kossuth Lajos téren, a csendes megemlékezésen a Nagy Imre szobránál, a Vértanúk terén, valamint a koszorúzási ünnepségen az Ötvenhatosok terén. Sólyom László ezután átadja a Nagy Imre Érdemrendeket a Sándor palotában. Az ünnepségre a miniszterelnök is elmegy. Bajnai Gordon 23-án este még köszöntőt mond a 20 Éves a Köztársaság Díj ünnepségén.

Az MSZP országos elnöksége, a Somogy megyei szövetség és a kaposvári szervezet közösen szerveznek emlékülést Kaposváron az ünnep előestéjén, majd megkoszorúzzák Nagy Imre szobrát a városban. A meghatározó szocialista politikusok október 23-án részt vesznek a központi állami ünnepségeken.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke október 23-án országzászlót avat és beszédet mond Nagytétényben. Semjén Zsolt, a KDNP elnöke a Borsod megyei Füzéren mond ünnepi beszédet október 23-án délután.

A Magyar Demokrata Fórum október 22-én a Péterfy Sándor Utcai Kórház előcsarnokában tart megemlékezést, ahol a párt nevében Katona Tamás történész mond beszédet. Október 23-án az MDF a forradalom és szabadságharc áldozatai előtt rója le tiszteletét az Új köztemetőben, a 301-es parcellánál.

Az SZDSZ október 23-án kora délután a Rákoskeresztúri köztemető 301-es parcellájánál tartja megemlékezését. Az eseményen beszédet mond Retkes Attila, a párt elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik