Belföld

Civilek írtak törvényt a kampányfinanszírozásról

Ellenőrzött kampányszámla, rövidebb kampányidőszak, piaci árakhoz közelítő, megemelt költségvetési plafon – így foglalható össze röviden a Freedom House Europe és a Transparency International Magyarország által csütörtökön Budapesten bemutatott kampányfinanszírozási törvénymódosítási javaslat. A módosítási javaslatot e-mailben küldték el a parlamenti frakciók vezetőinek.

A kampányfinanszírozásról szóló törvény módosítását indítványozza a Freedom House Europe és a Transparency International Magyarország.

„Közismert tény, hogy a pártok minden választási kampány alkalmából átlépik a törvényben meghatározott, képviselőnként költhető 1 milliós határt, mégsem történt érdemi lépés a törvényalkotók részéről e korrupcióra és befolyásolásra lehetőséget adó helyzet felszámolására” – mondta el Alexa Noémi, a Transparency International vezetője.

Szerinte a széles körű civil és szakértői egyeztetéssel, és részben eddig benyújtott javaslatok felhasználásával készült törvénymódosítási javaslat lehetőséget ad a pártoknak, hogy tiszta lappal induljanak neki a 2010-es választási kampánynak.

Alapjaiban ássa alá

A Freedom House Europe igazgatóhelyettese úgy fogalmazott: „A jelenlegi kampányfinanszírozási rendszer átláthatatlan és politikai korrupcióra ad lehetőséget, ami alapjaiban ássa alá a demokratikus intézményrendszerbe vetett állampolgári bizalmat.”

Molnár Bálint szerint kutatások bizonyítják, hogy a megoldatlan párt- és kampányfinanszírozást tartja a legtöbb hazai és külföldi szervezet a magyarországi korrupció legfőbb okának. Hozzátette, felelőtlenség lenne nekivágni a 2010-es választásoknak a jelenleg hatályos szabályozással, hiszen borítékolható, hogy a pártok ismét nem lesznek képesek betartani a törvény előírásait.

A kezdeményezés célkitűzéseit a köztársasági elnök támogatja.

Magasabb plafon, átláthatóbb költések

A piaci realitásokhoz közelítve, a civil szervezetek a mai kampányköltési limitet megemelnék – jelöltenkénti 1 millió forintról 5 millióra, ezzel egy időben bevezetnék a kampányszámla intézményét, ahol az összes kampánnyal kapcsolatos költés követhetővé válhat a kijelölt ellenőrzési szervek számára.

A civilek elsősorban továbbra is az Állami Számvevőszéket javasolják a feladat elvégzésére, amelynek jogosítványait a tervezet kibővítené és javasolja további erőforrások biztosítását is a szervezet részére.

Élőben küldték el

A Transparency International és a Freedom House a sajtótájékoztatón egy számítógépről „élőben” küldték el a törvényjavaslatot a parlamenti pártok frakcióvezetőinek. A javaslat nem vállalkozik ugyan a pártfinanszírozás kérdéseinek teljes körű rendezésére, de kísérletet tesz a kampányfinanszírozás átláthatóvá, és ellenőrizhetővé tételére.

Mint elmondták, az őszi törvényhozási időszak az utolsó lehetőség arra, hogy a képviselők bepótolják az elmúlt évek mulasztásait és megszavazzák a törvénymódosítást. A pártoknak két hét áll rendelkezésükre, hogy észrevételt tegyenek a tervezettel kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik