Belföld

Ciklusokon át tekerne Kóka csoportja

Megtartotta alakuló ülését csütörtökön a Parlamentben az a pártfüggetlen országgyűlési képviselői csoport, amely Kóka János kezdeményezésére szerveződött a kerékpáros ügyek képviseletére.

Az SZDSZ frakcióvezetője először szeptember 22-én, az Országgyűlés plenáris ülésén, napirend előtti felszólalásban kezdeményezte egy pártfüggetlen, a kerékpáros ügyekkel foglalkozó képviselői csoportosulás megalakítását.
Ezt követően, október 5-én, minden képviselő parlamenti ülőhelyére elhelyeztette az erről a szándékáról szóló levelét.

Eszerint a képviselők pártfüggetlen együttműködésére vonatkozó kezdeményezés célja, hogy egy erős és elkötelezett, a parlamenti ciklusokon átívelő csoportot hozzanak létre a kerékpáros ügy folyamatos és rendszeres napirenden tartása érdekében.

Kóka János arra kérte képviselőtársait, hogy ha elkötelezettséget éreznek a kerékpárosok ügyének támogatása iránt, vegyenek részt a csoport első ülésén, ahová meghívták Budapest főpolgármesterét és a kerékpáros civil szervezetek képviselőit is, hogy közösen egyeztethessenek a politika előtt álló feladatokról.

Kóka János levelében arra is kitért, hogy az egy éve benyújtott biciklis határozattervezet napirendre vételét és részletes vitáját a parlamenti többség öt alkalommal akadályozta meg.
A megbeszélésen részt vett László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke, Sipiczki Róber, a Magyar Kerékpársportok Szövetségének elnöke, Krizsanits János, a Kerékpáros Magyarország Szövetség elnöke is.

Az alakuló ülésen ott volt Bodor Ádám, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium kerékpáros ügyekért felelős miniszteri megbízottja, Világosi Gábor, az Országgyűlés alelnöke, Velkey Gábor (SZDSZ), Lakos Imre (SZDSZ), Katona Kálmán (MDF) és Herényi Károly (független) országgyűlési képviselők is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik