Belföld

Budapesten a V4-ek honvédelmi miniszterei

A honvédelmi miniszter ma találkozik a visegrádi országok (V4), valamint Ukrajna védelmi minisztereivel, és a nyugat-balkáni országok delegációival.

Magyarország 2009. júliusa és 2010. júniusa között tölti be a visegrádi négyek (Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország) soros elnöki posztját.

A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint mostani találkozón lehetőség nyílik arra, hogy az előző elnök, Lengyelország tapasztalatait megismerhessék az együttműködő országok, gyakorlati keretet mutatva Magyarország számára az elkövetkezendő időszakra.

A rendezvényen a delegációk áttekintik az aktuális biztonság- és védelempolitikai kérdéseket, a tagországok részvételét az afganisztáni, valamint az EU afrikai műveleteiben. Megvitatják a NATO új stratégiai koncepcióját, képességfejlesztési kérdésekben pedig kitérnek a V4-es harccsoport és a többnemzeti együttműködés lehetőségeire.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter szlovák és cseh kollégájával kétoldalú találkozó keretében áttekinti a magyar-szlovák, valamint a magyar-cseh katonai kapcsolatokat, majd aláírásukkal szavatolják az országok közötti együttműködés területeit.

A korábbi elnökségek gyakorlatát folytatva a nap második felében Ukrajna védelmi miniszterével is tárgyalnak. Szerbia, Bosznia- Hercegovina, Montenegró, Macedónia küldöttei azonban első alkalommal ülnek védelmi miniszteri körben közös tárgyalóasztalhoz a visegrádi országokkal és Ukrajnával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik