Belföld

Telefonos segítséggel zárhat ki a rendőr a lakásból

A rendőrök még ismerkednek az új távoltartási törvénnyel, amelyet a jogvédők régóta támadnak. Az októbertől hatályba lépett rendelkezés szerint a rendőr akár saját lakásából is eltávolíthatja a hozzátartozóját bántalmazót, a jelek szerint azonban ezt a döntést nem könnyű meghozni.

Október elsején lépett hatályba a hozzátartozók közötti erőszak miatt alkalmazható távoltartásról szóló törvény, vagyis a családon belüli erőszak elkövetőit ezentúl a rendőr is távol tarthatja az áldozattól. Október elsején egy 71 éves asszony lépett be a Kisteleki Rendőrkapitányság épületébe, hogy feljelentést tegyen, mert a vele egy háztartásban élő lánya összeverte.

Fizikai, szexuális, verbális... (Grafika: Rédley Tamás, FN)

Fizikai, szexuális, verbális… (Grafika: Rédley Tamás, FN)

Az idős asszony látleletet is csatolt a feljelentéshez, amelyek könnyű sérülésekről tanúskodtak. „Mivel súlyos sérülése nem volt, magánvádas eljárás keretében került az ügy a Szegedi Városi Bíróságra, mi azonban egyből határozatot hoztunk, hogy a néni lánya tartsa távol magát az anyjától” – mondja Sejben Győző, a kisteleki kapitányság közrendvédelmi és közlekedési osztályának megbízott vezetője.

72 óra, 30 nap

Az új rendelkezés értelmében a rendőrök 72 órás ideiglenes, megelőző távoltartást rendeltek el, vagyis az asszony lányát felszólították a költözésre. A feltételezett bántalmazó ugyan sem a rendőröknek, sem később a bíróságon nem ismerte el, hogy megverte volna anyját, mégis átköltözött a testvére házába.

önt is bántják?

Bántalmazott nők és gyerekek segélyvonala: 06-80-505-101 (este 6 és 10 között) – NaNe Egyesület. Vagy az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat ingyenes segélyvonala: 06-80-205-520. A Szolgálat már elektronikus úton is elérhető a www.krizistelefon.hu oldalon.

Sejben Győző szerint a becsatolt adatok alapján „alaposan feltételezhető” a bántalmazás és az újrázás lehetősége. (A rendőrség véleményét osztotta a 72 óra alatt dönteni köteles bíróság is, amely további 30 napra hosszabbította a megelőző távoltartást.) A rendőrök egyébként a feltételezett bántalmazóval szóban ismertetik a távoltartási határozatot, majd közlik vele, melyik gondozói központba vagy éjszakai szállásra mehet aludni, ha nem lenne hova.

Olvasgatták a jogszabályokat

Bár a fenti eset egyértelműnek tűnik, előfordulhat, hogy a rendőrnek többet kell mérlegelnie. Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint az állomány érintett részének felkészítése megtörtént. A nyolc éve bűnmegelőzési területen dolgozó Sejben Győző szerint ez egy mentori képzést jelentett, és a rendőrök maguk „olvasgatták a jogszabályokat”, valamint a bíróságokkal is egyeztettek.

A gyakorlatban azonban a bántalmazás nyomán kihívott járőrök nem dönthetnek önhatalmúan. „Ha vér folyik”, hívják a bűnügyeseket, amennyiben bűncselekmény nem merül fel, de vélelmezhető a súlyosabb bántalmazás vagy annak lehetősége,

egy hónapra

A konzultációs szolgálat csak egy hónapig működik majd, és a felelősséget nem vállalják át a távolból, csupán támpontokat adnak, ha a rendőr a helyszínen nem tud dönteni és minden más konzultációs lehetőséget kimerített már. Az ORFK-nál csörgő telefont amúgy osztályvezetői szinttől felfelé hívhatják. Az elmúlt egy hétben 4-5 hívás érkezett a szolgálathoz.

akkor tisztet hívnak a helyszínre. Ha a tiszt sem tudja eldönteni, hogy elrendeljék-e a távoltartó határozatot – vagyis a bántalmazót elküldje-e a sértett otthonából – akkor pedig felhívhatja az ORFK központját, ahol egy 24 órás konzultációs szolgálat nyújt segítséget.

Ezzel egy időben a rendőrök értesítik a család- vagy gyermekvédelmi szolgálatot, hogy az áldozat se maradjon magára.

Működésképtelen törvény

Spronz Júlia, a Patent Jogvédő Egyesület munkatársa szerint a most életbe lépett törvényről előre lehet tudni, hogy teljesen működésképtelen. „A csongrádi esettől függetlenül kétséges, hogy a bíróságok tényleg képesek-e 72 óra alatt döntést hozni, hiszen ennyi idő alatt az idézés sem történhet szabályosan” – véli Spronz.

A civilek és a bírák által is támadott törvénnyel szemben alapos kifogás, hogy jelentősen leszűkítette azt a kört, akiknél a távoltartás elrendelhető. Kikerült ugyanis a szövegből a volt élettárs, az elutasított udvarló vagy az alkalmi barát – pedig fele részben közülük kerülnek ki a bántalmazók.

Csak a túlélésre jó

A jogvédő azt is nehezményezi, hogy mi lesz a harmincnapos távoltartás után. „A hatékonyan működő külföldi rendszerekben a távoltartás a teljes eljárás, per idejére szól, a 30 nap csak a túlélésre jó” – mondja Spronz Júlia, hozzátéve, hogy a hazai anyaotthonokba bekerülni sem lehet 30 nap alatt, pedig sok bántalmazott nőnek ez az egyetlen menedéke.

„Bízunk benne, hogy a rendőrök nem szövegszerűen, hanem az eszükre hallgatva döntenek azokban az esetekben, amikor fennáll a hozzátartozók közötti erőszak” – jegyezte meg a Patent munkatársa, akik egyébként felajánlották, hogy segítik a rendőrök felkészítését, ám ezzel nem élt a hatóság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik