Belföld

Ötmilliárddal rövidítették meg az államot

Adócsalókat buktatott le a vám- és pénzügyőrség. Egy számítástechnikai termékek forgalmazására szakosodott cég külföldről hozott be alkatrészeket, majd az áfát eltüntette. A nyomozásban kétszáz pénzügyőrt vett részt, 11 embert őrizetbe vettek.

A több országra kiterjedő szervezetet és egy nyolcvan társaságot érintő számlázási láncolatot múlt héten számolta fel a VPOP. A társaság tintapatronokat, alaplapokat és processzorokat hozott be Németországból, Ausztriából, Szlovákiából és a Távol-Keletről.

Milliárdos adóhiány

Fröhlich Zsolt, a VPOP parancsnokhelyettese kifejtette: ezeket a termékeket Magyarországon úgy értékesítették, hogy az eladásból keletkező import áfáját fiktív, közösségen belüli exporttal tüntették el, amihez szlovén, szlovák és román gazdasági társaságokat használtak fel. Az ügyben 36 hazai és külföldi vállalkozás érintett, közülük több szlovák, osztrák, román, szlovén és német.

A VPOP eddigi adatai szerint a szervezet 4,8 milliárd forint adóhiányt okozott 2008 januárja és 2009 augusztusa között, és csaknem 16 milliárd forint készpénzt vett fel különböző bankoktól. Azt, hogy a banda miként mosta tisztára a pénzt, még vizsgálják.

Nyolc évet is kaphatnak

Az VPOP az ügyben tizenegy embert őrizetbe vett, közülük hetet a bíróság előzetes letartóztatásba helyezett, egy ember esetében pedig lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el.

A gyanúsítottak elfogásában csaknem kétszáz pénzügyőr vett részt, akik 32 helyszínen végeztek „nyomozati cselekményeket”.
Az ügyben 34 embert hallgattak ki adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás, valamint közokirat-hamisítás miatt. Az elkövetők akár 8 évi letöltendő börtönbüntetést is kaphatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik