Belföld

Életbe lépett a szociális kártya

Elindult Monokon a fényképes szociális kártyát működető rendszer, amellyel a segélyek ezentúl számlára érkeznek - írta pénteki számában a Népszava.

A lap megjegyzi, hogy bár információik szerint csütörtökön már élt a rendszer, lapzártáig sem az üzemeltető Cafeteria-card Kft.-t, sem a kezdeményezést elindító monoki polgármestert nem érték utol. A lap úgy tudja, hogy Monok mellett még négy településen vezetik be a nagy társadalmi vitát kiváltó rendszert. Eszerint a számlához kártya is jár, amellyel nem lehet készpénzt felvenni, és csak a rendszert működtető céggel szerződött boltokban lehet vele fizetni.

A monoki polgármester, Szepessy Zsolt szerint a korlátozásra azért van szükség, mert sokan italra, játékgépre költik a pénzt. A Zalai Hírlapnak korábban nyilatkozó polgármesterek véleménye megoszlik; van, aki szerint nem lehet beleszólni, hogy ki mire költse a pénzét. A 128 lakosú Zalaigrice polgármestere, Bóbics József pedig úgy vélte, meg kell nézni, hogy a segélyeket az elvárásoknak megfelelően használják-e, de megjegyezte, ha Zalaigricén múlna, nem javasolná a kártyát, mert náluk nincs ilyen probléma.

A szentpéterúri polgármester, Farkas Ágota viszont jónak tartja a kártyát, de hangsúlyozta, ezeknek az embereknek elsősorban munkalehetőség kellene, a 28 500 forintos szociális segélyből ugyanis nem lehet megélni.

A szakemberek álláspontja viszont egységes: elutasítják a rendszer bevezetését. Az Újkorcsoport nevű civil szervezet Ferge Zsuzsa szociológus támogatásával nyílt levélben arra kérte Szabó Máté ombudsmant, foglaljon állást a “szégyenkártyáról”. Szerintük a kártya alapvető hibája, hogy homogén egységnek, munkakerülő, az adófizetők pénzén élősködő csoportnak minősít minden rászorulót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik