Belföld

Mennyibe kerül a védőoltás?

Az állam körülbelül hatmilliárd forintot fizet a gyártónak, a lakosság egy része viszont ingyen juthat hozzá az újinfluenza elleni védőoltáshoz. Aki nem tartozik ebbe a csoportba, annak sem kell kétezer forintnál többet fizetnie érte.

Jövő hét végén kezdik meg – három fázisban – beadni az újinfluenza elleni védőoltásokat, miután befejeződtek a humán vizsgálatok. Ezek eredménye szerint az Omninvest által gyártott vakcina hatásos.

Németh Zsolt, az Omninvest Kft. szóvivője korábban az FN.hu-nak elmondta: ha nem lenne hazai gyártóbázis, amely a szezonális influenza elleni oltóanyag árával megegyező, alacsony áron (1200 forint/oltás) bocsátaná az állam részére a szükséges H1N1-es vakcinát, akkor a világpiaci áron (körülbelül 4800 forint/oltás) kellene megvásárolni a szükséges mennyiséget. Tehát az államnak is sokkal kevesebbe kerül, mintha külföldről kéne beszereznie a szükséges mennyiségű oltóanyagot.

A háziorvosok kétszáz forintot kapnak

Székely Tamás egészségügyi miniszter csütörtökön bejelentette: a háziorvosok kétszáz forintot kapnak a vakcina beadásáért. Hozzátette, hogy 5,3 millió oltást kell beadni, ebből 4 millió a pandémiás, 1,3 millió pedig a szezonális vakcina; 2 millió oltóanyag térítés ellenében a gyógyszertárakban hozzáférhető lesz.

A szállítást várhatóan szeptember 29-én kezdik meg. A patikában megvásárolható oltóanyag ára kétezer forint alatt lesz.

Akiknek ingyenes

Három ütemben adják be a H1N1 influenzavírus elleni térítésmentes védőoltásokat. Először azokat oltják, akik súlyos betegségben szenvednek, illetve a várandós nőknek, az egészségügyi dolgozóknak, valamint a lakosság biztonságát és alapvető ellátását szolgáló, illetve a legfontosabb infrastruktúrát működtető embereknek. Ezzel egy időben kezdődik meg az egészségügyi vagy ápolást, gondozást nyújtó intézmények dolgozóinak, és az intézményekben huzamosabb ideig gondozott embereknek és a lakosság biztonságát és alapvető ellátását szolgáló, illetve ezt az infrastruktúrát működtető – legfeljebb 300 ezer – ember beoltása is.

A második ütemben a 14 év alatti egészséges gyermekeket és az oktatási intézmények dolgozóit oltják be – közölte az országos tiszti főorvos még hétfőn. A harmadik ütemben pedig a félévesnél fiatalabb csecsemőkkel egy háztartásban élők kapják meg a védőoltást. Hat hónapos kor alatt azonban a védőoltás nem adható be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik